open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Schallenberg položio zakletvu: Austrija dobila novog kancelara
Austrija je u ponedjeljak dobila novog kancelara, dva dana nakon što je Sebastian Kurz podnio ostavku zbog optužbi za korupciju.
11.10.2021. u 14:14
get url
text

Dosadašnji austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg položio je danas zakletvu kao kancelar na svečanosti u uredu predsjednika Alexandera Van der Bellena.

Michael Linhart postao je novi ministar vanjskih poslova Austrije.

Kurz (35) je u subotu podnio ostavku kako bi ublažio političku krizu izazvanu objavom tužilaštva da je kancelar jedna od meta istrage o sumnji na mito i kršenje povjerenja.

Kurz i njegovi bliski saradnici optuženi su da su pokušali osigurati uspon na čelo svoje stranke i države uz pomoć manipuliranih anketa i prijateljskih medijskih izvještaja, finansiranih javnim novcem.

Iako odlazi sa funkcije kancelara, zadržava ulogu lidera Austrijske narodne stranke.

Van der Bellen pohvalio je iskustvo dva nova lidera u predstavljanju Austrije u inostranstvu u prošlosti, ali i naglasio odgovornost koju imaju u vraćanju povjerenja austrijskog naroda u Vladu.

- Svi očekujemo da će se Vlada vratiti na posao i zajedno krenuti naprijed - rekao je Van der Bellen.

Schallenberg je bio ministar vanjskih poslova od 2019. godine, dok je Linhart bio austrijski ambasador u Francuskoj sve dok ga za vikend nisu pozvali u Beč da preuzme dužnost šefa državne diplomatije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.