Scena Narodnog pozorišta Sarajevo: Ovacijama ispraćeni akteri baletne predstave "ONI"

objavljeno: 08.03.2018. u 11:48

Sinoć je prepuna sala Narodnog pozorišta Sarajevo ovacijama ispratila prvake i soliste Baleta Narodnog pozorišta Beograd,  koji su izveli balet "ONI" koreografa Đorđa Makarevića.

Balet "ONI" dobio je prestižnu nagradu "Terpsihora" za najbolju režiju i koreografiju, kao i nagradu "Belgrade Edit Culture" za najbolju savremenu predstavu. Balet "ONI" gostovao je i na prestižnom 13. Beogradskom festivalu igre, predstavljajući Beograd i Srbiju, rame uz rame sa najvećim baletskim produkcijama i koreografima iz svijeta. Pozvana je i na velike i značajne festivale u Meksiku, a  sinoć je publika imala  mogućnost da vidi ovu sjajnu predstavu u okviru festivala "Sarajevska zima“, čiji je dolazak omogućio je Savjet za regionalnu saradnju ( Regional Cooperation Council - RCC).

U pitanju je isprepletena istinita životna priča, prožeta različitim emocijama, koja apsolutno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedna naizgled mirna i povučena porodica, svojim žrtvama, načinila je da najmanje 15 mladih djevojaka na surov način, izgube svoje nevine živote.

Bilo je fascinantno vidjeti kako je mladi koreograf  Đorđe Makarević uspio ovako ozbiljnu i kompleksnu isitinitu priču postaviti na scenu i publiku vješto uvesti tako duboku u predstavu,  da osjete i prožive emociju koju su doživjele žrtve pomenute priče.

Završit ćemo sa snažnim riječima koreografa Đorđa Makarevića:

- Primajući misao zla, primamo samoga demona u tijelo... zlo nije vidljivo, mi mu dajemo tijelo da bude vidljivo!