open-navfaktor-logo
search
Koalicija SDA i HDZ-a
SBK dobio Vladu: Lendo novi - stari premijer
Skoro osam mjeseci nakon izbora Srednjobosanski kanton (SKB) dobio je novu Vladu.
29.05.2023. u 13:27
get url
text

VEZANI TEKST - Skupština SBK 29. maja potvrđuje novu vladu, danas kompletirana lista kandidata

Naime, na današnjoj sjednici Skupštna SKB, s 23 glasa za i sedam glasova protiv potvrđena je lista kandidata mandatara i novog-starog premijera Tahira Lende (Stranka demokratske akcije).

- Hvala svima koji su podržali Vladu, dobili smo više od dvotrećinske podrške, Vlada je formirana i nastavlja kontinuitet. Prvi cilj je zadržati političku i ekonomsku stabilnost kantona. Nismo imali stresnih situacija, štrajkova, ispunili smo sve ustavne obaveze, prevazišli teško razdoblje korone... Vlada je odgovorila svim zadacima, dosta investirala u sve segmente i nadamo se da ćemo u ovom mandatu nastaviti još snažnije i brže - rekao je Lendo novinarima nakon sjednice.

Od osam ministarstava tri će voditi novi ministri - Sedžad Milanović na čelu resora privrede, Božana Petrović pravosuđa i uprave te Advan Akeljić poljoprivrede, vodoprivede i šumarstva.

Novi mandat preuzeli su i Mirjana Plavčić (finansije), Bojan Domić (obrazovanje, nauka, mladi, kultura i sport), Anto Matić (zdravstvo i socijalna politika), Feliks Vidović (unutrašnji poslovi), Amir Šečibović (prostorno uređenje i zaštita okoliša).

Zadovoljni su bili i šefovi kantonalnih organizacija HDZ-a BiH i SDA, stranaka koje čine koaliciju koja je formirala Vladu.

- Mi smo ovo mogli uraditi 15 dana nakon izbora, ali čekali smo što će se dogoditi na razini Federacije. Ovo je Vlada kontinuiteta s određenim izmjenama. Tri pozicije su nove. Imamo kontinuitet ali i osvježenja. Mislim da Vlada ima kapacitet da dobro radi - poručio je Asim Mekić, predsjednik KO SDA KSB.

Zadovoljstvo je iskazao i Radoje Vidović, predsjednik KO HDZ-a SBK.

- Naši sugrađani su rekli da su zadovoljni radom ove Vlade i koalicije. Drago mi je da su nas podržale i druge stranke tako da je praktično ova Vlada dobila uvjerljivu većinu - rekao je Vidović. 

Protiv su glasovala četiri zastupnika SDP-a, jedan DF-a i dva NIP-a.

- Danas se glasalo za listu sastava Vlade. Imamo skoro isti sastav, s malim promjenama. To su već viđeni ljudi. Ovo će biti Vlada kontinuiteta nerada na sistemskim zakonima i krucijalnim problemima građana. Radit će samo u interesu svojih interesnih grupa kao što su i dosad radili - rekao je Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.