open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
SBiH: Tolerancija EU-a prema Dodiku znači podršku destabilizaciji Evrope
Stranka za Bosnu i Hercegovinu smatra da je današnji susret u Banjoj Luci između člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske Petera Szijjarta najbolji pokazatelj slabosti politike Evropske unije pred Rusijom.
01.07.2022. u 12:38
get url
text

- Još nijedna zemlja Evropske unije, pa ni Njemačka ni Francuska kao najjače EU ekonomije, nisu uvele sankcije Miloradu Dodiku za otvoreno kršenje Dejtonskog sporazuma i aktivno prorusko djelovanje usred ruske agresije na Ukrajinu. Takav tolerantan odnos prema Dodiku omogućava Mađarskoj da ima dodatnu političku polugu u Banjoj Luci za svoje prorusko djelovanje i blokiranje nastojanja EU da dodatno izoluje Rusiju - navode iz SBiH i dodaju:

- Za razliku od EU-a, Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su sankcionisale Dodika jasno pokazavši da razumiju njegovo djelovanje protiv interesa zapadnih saveznika. Umjesto da ga potpuno izoluju i zaustave, Njemačka, Francuska i druge evropske zemlje svojim pasivnim odnosom pomažu Dodiku da se povezuje sa evropskim desničarima dodatno slabeći položaj Evropske unije i podrivajući njen sigurnosni sistem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.