open-navfaktor-logo
search
Reakcija
SBiH o pismu člana Predsjedništva BiH upućenom Orbanu: Islamofobija i antisemitizam Dodika
Stranka za Bosnu i Hercegovinu oštro osuđuje navode iz pisma člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika koje je ovih dana uputio premijeru Mađarske Viktoru Orbanu, a odnose se na islamofobiju i antisemitizam.
19.05.2022. u 10:14
get url
text

Iz SBiH ističu da u svom pismu upućenom mađarskom premijeru, Dodik između ostalog navodi: "Slažem se s tobom da Evropa odobrenim imigracijama radi i na ukidanju svoje biološke budućnosti zasnovane na hrišćanskim vrijednostima i načelima... Mađarska je prepoznala da je pravi način biološkog obnavljanja nacije vlastiti pojačani natalitet, a ne uvoz ljudi s drugih područja, iz drugih kultura, civilizacija i nehrišćanske vjere. Republika Srpska prepoznaje te vrijednosti kao svoje i u granicama svojih mogućnosti."

- Kako nazvati ovakve izlive mržnje nego čistim fašizmom. Dodik ovim iskazuje direktnu netrpeljivost prema pripadnicima svih ostalih religija osim prema hrišćanima. Njegovi stavovi nedvosmisleno predstavljaju neviđenu islamofobiju i antisemitizam, iako živi u državi koja je vjekovima bila dom jevrejima, muslimanima, katolicima, pravoslavcima i svim drugim ljudima bez obzira na vjersko opredjeljenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.