open-navfaktor-logo
search
Tehničko unapređenje
SBiH: Digitalizirati izborni proces u BiH i spriječiti krađu glasova
Stranka za Bosnu i Hercegovinu poziva domaće političare koji imaju snagu odlučivanja u Parlamentu BiH da usvoje izmjene Izbornog zakona koje će tehnički unaprijediti izborni proces.
17.02.2022. u 11:25
get url
text

U SBiH smatraju da je u ovom trenutku važno digitalizirati izborni proces u BiH uvođenjem tehničkih inovacija kako bi se spriječila krađa glasova, koja je do sada bila evidentna.

U saopćenju te stranke navode kako je "poznato da pojedine političke partije instruiraju svoje članove u biračkim odborima da prepravljaju rezultate i na taj način poništavaju istinsku volju građana".

- Stranka za BiH je opredjeljena za poštene izbore jer je zloupotreba procesa dovela do apstinencije velikog broja građana i raširenog nepovjerenja u rezultate glasanja – navodi se iz SBiH.

Kako bi se izborni proces unaprijedio, dodaje se, treba omogućiti skeniranje listića i brojanje glasova na licu mjesta te automatsko slanje u Općinsku izbornu komisiju i Centralnu izbornu komisiju BiH zajedno sa potpisanim zapisnicima.
 
Ovakvim pristupom, naglašavaju iz SBiH, neće biti manipulacije, "da umjesto mrtvih glasaju članovi biračkih odbora nakon zatvaranja biračkih mjesta".

Također, u SBiH smatraju da bi korištenjem AFIS uređaja, otiskom prsta, birači, glasači mogli potvrditi identitet, ali bi i postavljanje nadzornih kamera na biračka mjesta pružilo dodatnu garanciju ispravnosti izbornog procesa.

Tehničko unapređenje podrazumijevalo bi i digitalnu centralizaciju brojanja i obrade glasova, čime bi se eliminisao svaki oblik prevare, ističu u SBiH.

Za glasanje iz dijaspore, gdje, kako navode, živi trećina građana Bosne i Hercegovine, i čiji broj se konstantno povećava, potrebno je omogućiti video identifikaciju birača kao što se radi u bankama širom Evropske unije.

Tehnologija video identifikacije je odavno u upotrebi i samo se treba naručiti i instalirati.

- Implementacijom nabrojanih tehničkih unapređenja vratio bi se integritet izbornom procesu, što bi vratilo povjerenje građana u rezultate o kojima bi konačno odlučivali glasači – ističe se u saopćenju Press službe SBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.