open-navfaktor-logo
search
Zakazana za sutra
Sazvana hitna sjednica Skupštine: Hoće li Tuzlanski kanton dobiti najčudniju vladu u svojoj historiji
Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona za sutra je zakazao sjednicu hitnog karaktera na kojoj će se raspravljati o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona.
15.12.2020. u 14:04
get url
text

Sjednica Skupštine TK zakazana je na osnovu zahtjeva 18 zastupnika, koji bi trebali činiti novu skupštinsku većinu. Riječ je o osam zastupnika SDP-a, šest PDA te po dva Naše stranke i SBB-a.

- Prije smjene Vlade TK, mora se smijeniti rukovodstvo Skupštine. Takva bi trebala biti procedura. Predsjednik Skupštine TK mandataru daje povjerenje za sastav nove vlade, tako da prije toga treba izabrati novog predsjednika Skupštine. Neće, valjda, stari predsjednik davati povjerenje novom mandataru - kaže predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, sada Socijaldemokrata BiH.

Nezvanično, mandatar za sastav nove Vlade TK bit će profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli Kadrija Hodžić. Također nezvanično, SDP-u bi u novoj Vladi TK trebalo pripasti čak 10 ministarskih mjesta, a Našoj stranci dva.

Veoma čudna podjela resora u Vladi TK u pozadini ima odbijanje SBB-a da uđe u vlast, iako će glasati za smjenu Vlade TK i podržavati njene odluke. Također, Naša stranka ne želi u vlast s PDA, pa tako ni PDA neće imati ministre, ali će dobiti pozicije u kantonalnim institucijama.

O ovim kombinacijama za slaganje nove vlasti uglavnom se govori nezvanično. Iz SDP-a koji vodi cijeli proces, do sada niko nije dao niti jednu izjavu, iako su potpisi za smjenu prikupljeni još prije dvije sedmice.

Jasno je da je pred sutrašnju sjednicu Skupštine mnogo nepoznanica, a šta će se na kraju desiti, u ovom trenutnku vjerovatno nije do kraja jasno ni onima koju pokušavaju da uspostave novu većinu u TK. Koliko će odgovora ponuditi na sjednici, saznat ćemo sutra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.