open-navfaktor-logo
search
Akcija "Profit"
Saznajemo: Supruga preminulog Ibrahima Jusufranića označena kao "mozak" grupe čija hapšenja su u toku
Još traju pretresi na više lokacija na području Sarajeva, Breze i Travnika, a u sklopu akcije "Profit", nakon jedne od najkompleksnijih istraga privrednog kriminala koju vodi Tužilaštvo KS.
09.12.2020. u 12:13
get url
text

VEZANI TEKST - SIPA upala i u kuću Hasana Ćelama, predsjednika Komisije za vrijednosne papire FBiH

Zvanično, još niko nije uhapšen, a više osumnjičenih pod kontrolom je pripadnika SIPA-e.

Očekuje se da će po okončanju pretresa biti uhapšeno najmanje 15 osoba.

Kako smo ranije objavili, pod istragom je 18 osoba, kao i devet firmi, čiji pretresi su u toku. 

Među osobama čije hapšenje se očekuje je Zijad Blekić, direktor brokerske kuće Eurohaus, i Hasan Ćelam, predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije BiH.

Kod Ćelama je tokom pretresa, saznajemo, pronađen pištolj.

Faktor saznaje da je prvoosumnjičena osoba u ovom predmetu Smiljka Jusufranić, supruga preminulog Ibrahima Jusufranića Bime, nekadašnjeg direktora GRAS-a, protiv kojeg je vođeno više istraga zbog privrednog kriminala.

VEZANI TEKST - Kriminal "težak" 29 miliona KM: Akcija SIPA-e u Sarajevu, Brezi i Travniku, u toku pretresi na više lokacija

Smiljka je ranije u sklopu ovog predmeta saslušavana u svojstvu svjedoka da bi daljom istragom ona ustvari bila označena kao "mozak" ove kriminalne organizacije.  

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM.

Pored Smiljke Jusufranić, Zijada Blekića i Hasana Ćelama, za ovaj slučaj se odranije vežu i imena preminulog Ibrahima Jusufranića, Jasmina Jusufranića, Ramiza Bibića, Nasera Dace, Davera Halilbegovića i Armina Mulahusića.

Istraga se provodi u vezi sa sumnjivim transakcijama, pranjem novca i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijiom -Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.