open-navfaktor-logo
search
Donosi poruku
Savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet dolazi u BiH
Savjetnik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Derek Chollet trebao bi danas doputovati u Bosnu i Hercegovinu kako bi potvrdio podršku SAD-a suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i pozvao čelnike zemlje da se uključe u konstruktivan dijalog.
15.11.2021. u 08:57
get url
text

Prema najavi Ambasade SAD-a u BiH, Chollet bi u BiH trebao boraviti do srijede, 17. novembra, i sastat će se s visokim državnim dužnosnicima kako bi naglasio da su funkcionalne, demokratske institucije na svim nivoima vlasti ključne za bolju budućnost svih građana.

Prenijet će čvrstu poruku da bi svaki pokušaj da se poništi 26 godina mira i napretka povlačenjem iz državnih institucija, mogao prekršiti Dejtonski mirovni sporazum, stvoriti poteškoće za građane i biti veliki destimulans za investitore te predstavlja izvor ozbiljne zabrinutosti za međunarodnu zajednicu.

Savjetnik će se također sastati s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u BiH Christianom Schmidtom, kako bi izrazio snažnu podršku američke vlade njegovom mandatu, uključujući potrebu za vitalnim ekonomskim, izbornim i antikorupcijskim reformama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.