open-navfaktor-logo
search
Najčešći mitovi
Savjeti poznatog kuhara promijenit će način na koji doživljavate jela s tjesteninom
Želite li postići savršenu teksturu, za pripremu tijesta za tjesteninu trebat će vam više od vode i brašna
19.12.2019. u 20:33
get url
text

Jela sa tjesteninom najpopularnija su u svijetu. Dovoljno je reći kako samo u Italiji prosječna osoba pojede više od 25 kilograma tjestenine godišnje.

Mogućnosti za pripremu su bezbrojne, pa tako svaka zemlja ima svoje najbolje autentično jelo s tjesteninom.

Poznati šef kuhinje iz Los Angelesa, Steve Samson razotkrio je najčešće mitove o kuhanju tjestenine i podijelio trikove kako napraviti i skuhati odličnu tjesteninu.

Bilo da ste pravi majstor u pripremi ovog jela ili ste pak početnik, ovi savjeti promijenit će način na koji doživljavate jela sa tjesteninom.

Ovo su najčešći mitovi o popularnoj jelu:

Jaje se ne stavlja u tijesto

Želite li postići savršenu teksturu, za pripremu tijesta za tjesteninu trebat će vam više od vode i brašna. Dodate li jaje, riješit ćete probleme. Naime, žumanci u tijestu dat će više boje, okusa i mekoće tijestu.

Uvijek treba koristiti višenamjensko brašno

Višenamjensko brašno dio je svake kuhinje, ali u ovom slučaju nije najbolji izbor. Različite vrste brašna sadrže različite udjele bjelančevina, što će u konačnici utjecati na teksturu tijesta. Tako brašno od durum pšenice dat će tjestenini grublju teksturu, pa će se umaci bolje „prilijepiti“ na jelo. Možete se poslužiti i brašnom tipa "00" koje će pomoći u razvoju glutena.

Treba vam veliki lonac vode za kuhanje

Ovo je jedno od najraširenijih mitova o kuhanju tjestenine. Prava je istina da količinu vode treba prilagoditi veličini tjestenine - za sitniju tjesteninu nema potreba za velikim količinama vode. Poslužite se sljedećim trikom: stavite tjesteninu u hladnu vodu, i kada prokuha - smanjite vatru i poklopite lonac. Vrijeme kuhanja bit će isto, a vi ćete smanjiti račun za plin ili struju i učiniti nešto dobro za okolinu.

Uvijek dodajte ulje u vodu

Ako ste mislili da treba dodati malo ulja u vodu u kojoj se kuha tjestenina kako se ne bi kasnije lijepila – znajte da je takvo mišljenje pogrešno. Zbog različitih gustoća, ulje će samo ostati na površini vode. Pitate se kako spriječiti da se tjestenina sljepi? Sve što trebate jeste promiješati tjesteninu nekoliko puta na početku kuhanja.

Vodu u kojoj se tjestenina kuha treba prosuti

Svaki vrsni kuhar, ali i scaka domaćica iz Italije savjetovat će da vodu sačuvate. Pitate se zašto? U procesu kuhanja, tjestenina otpušta molekule koje mogu biti od koristi. Malo vode iz tjestenine dat će gustoću svakom umaku, a ukoliko počnete kuhati tjesteninu u manje vode, dobit ćete još više molekula i tjestenina će biti homogenija.

Oblik tjestenine ne utječe na izbor umaka

Počnite gledati na tjesteninu kao na sredstvo koje prenosi umake. Kako umaci imaju različite okuse, tako trebaju i jedinstveno sredstvo da bi ispustili najbolji okus. Tako za morske plodove birajte tanju tjesteninu, a za mesne umake deblju. U pravilu, tanja tjestenina bolje odgovara laganijim umacima, a deblja težim, poput bolognesea.

Sva tjestenina dolazi iz Italije

Iako je teško odrediti porijeklo tjestenine, vjeruje se da ju je upravo Marko Polo donio u Italiju iz Kine. Diljem Azije pronaći ćete različite vrste tjestenine i maštovite načine kako ih pripremiti.

Alergični ste na gluten, pa ne smijete jesti tjesteninu

Postoji puno opcija i za ljude koji su alergični na gluten ili ga žele izbaciti iz prehrane. Tako su vam na raspolaganju brojne vrste tjestenine bez glutena, a želite li isprobati nešto egzotično, probajte neku od azijskih tjestenina, poput Shirataki širokih rezanaca.

Tjestenina nije zdrava

Ovo je posljednji, ali ujedno najveći i najčešći mit o ovom jelu. Ukoliko želite jesti zdravo, to ne znači da iz prehrane trebate izbaciti tjesteninu. Sve što trebate je jesti umjereno (idealna porcija je 80- 90 grama po osobi) i ne pretjerivati s umacima, pogotovo dodavanjem šećera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.