Savjeti ljekara: Kako se zaštiti od hladnoće

objavljeno: 27.02.2018. u 19:48

I taman kada smo pomislili da polako odlazi, zima ovih dana pokazuje svoju pravu ćud.

Nakon snježnih padavina i hladnog vjetra, koji su obilježili protekli vikend, pred nama je, prema onome što meteorolozi prognoziraju, ledena sedmica u kojoj će se temperature, u pojedinim dijelovima naše zemlje, spuštati i do minus 20 stepeni Celzijusa.

Stoga se treba na vrijeme pripremiti, biti na oprezu i sačuvati zdravlje od polarne hladnoće. Ljekari ističu da oprezni trebaju biti svi, a posebno starije osobe i hronični bolesnici.

Dr. Samira Ahmetović, specijalista porodične medicine, preporučuje građanima da u narednim danima što manje borave na otvorenom, naročito u jutarnjim i večernjim satima, kada se očekuju najniže temperature te u negrijanim zatvorenim prostorima.

- Niskih temperatura najviše se trebaju čuvati stariji i hronični bolesnici, naročito oni sa srčanim, respiratornim i endokrinim bolestima te oni sa dijagnozom Alzheimerove bolesti i drugih demencija. Takve osobe trebaju ostati kod kuće, odmarati se i redovno uzimati propisanu terapiju - naglašava Ahmetović.

Svim ostalim građanima, prije izlaska vani, savjetuje se, kaže direktorica sarajevskog Doma zdravlja Stari Grad, da se primjereno obuku, najbolje slojevito.

- Posebnu pažnju posvetite obući koja treba biti nepromočiva, komotna i sa hrapavim đonom, kako bi se smanjila opasnost od klizanja i padova na poledici i snijegu.

Važna je i adekvatna prehrana, koja, kako kaže Ahmetović, treba biti raznovrsna, sa puno voća i povrća, toplih čorbi, supa (najbolja je pileća supa) te napitaka u vidu biljnih čajeva i limunade.

Evo još nekoliko preporuka ljekara na koje bismo u narednim danima trebali obratiti pažnju:

- Najniža temperatura, u prostoriji u kojoj boravi starija osoba, ne smije biti niža od 18 stepeni Celzijusa.

- Potrebno je oblačiti se slojevito i izbjegavati preusku odjeću. Vanjski sloj garderobe treba biti nepropusan na vjetar i vlagu, a najbolja je vunena i pamučna odjeća.

- Ako morate izaći vani glavu zaštitite kapom, ruke rukavicama, a usta obavezno prekrijte šalom, čime ćete prevenirati direktno udisanje hladnog zraka.

- Ako ste skloni znojenju, obavezno presvucite vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline.

- Izbjegavajte teži fizički rad na otvorenom te aktivnosti koje mogu uzrokovati ubrzano disanje.

- Izbjegavajte hodanje po zaleđenoj površini zbog prevencije mogućih padova i povreda.

- Posebnu pažnju obratite prehrani. Naime, tokom niskih temperatura u organizam je nužno unositi dovoljno tekućine, posebno u obliku toplih čajeva i supa, a obavezno izbjegavati alkohol i pijenje više od dvije šoljice kafe dnevno.

- U slučaju pojave simptoma poput trnjenja prstiju, gubitka osjećaja, koju prati izrazito blijeda put, a pri utopljavanju izrazito crvenilo kože, poželjno je odmah kontaktirati ljekara.