open-navfaktor-logo
search
Revizija utvrdila
Savez za Stari Grad trošio na zakup, a nema prostorije: CIK će nalaze o mogućoj zloupotrebi poslati i SIPA-i
Postoje indicije da je Savez za Stari Grad, na čijem je čelu Vedran Dodik, zloupotrijebio sredstva te će nalazi koje ima Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) biti dostavljeni Tužilaštvu Kantona Sarajevo i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) na postupanje u skladu s njihovim nadležnostima.
26.02.2022. u 18:06
get url
text
Vedran Dodik

Ovakav prijedlog nadležne službe Centralne izborne komisije (CIK) BiH usvojen je na posljednjoj sjednici CIK-a, na kojoj je razmatrana dopunjena informacija o izvršenom pregledu, kontroli i reviziji finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2019. godinu, s nalazima revizije.

VEZANI TEKST - Finansijski izvještaji otkrivaju: Koliko novca duguju političke stranke i kome sve duguju

Istaknuto je da je među šest stranaka koje su uskratile pristup svojim prostorijama radi obavljanja revizije i Savez za stari grad, koji zastupa Vedran Dodik, vijećnik u Općini Stari Grad Sarajevo i vijećnik u Gradskom vijeću Grada Sarajeva. Stoga revizija nije urađena, te je rečeno da je stranka podnijela svoj finansijski izvještaj, ali im je uskratila pristup, zbog čega im je već izrečena zabrana učešća na narednim izborima.

- Nismo imali dokaza osim onih koje smo dobili iz budžeta gdje je stranka imala mandate. Uvidom u dokumentaciju je utvrđeno da su iz budžeta ostvarili 42.801 KM. Iz budžeta Grada Sarajevo 16.700 KM, Općine Stari Grad Sarajevo 15.240 KM, iz budžeta Grada Cazin 10.800 KM. U finansijskom izvještaju i završnom računu je navedeno da su sredstva utrošena na ugovore o djelu (36.100 KM), 10.700 KM za zakupninu, 1.271 za usluge interneta, 270 KM za knjigovodstvene usluge – prezentirano je na sjednici CIK-a.

Međutim, kako je rečeno, kada su nadležni iz službe za reviziju otišli na teren, nisu pronašli stranku na mjesto gdje je prijavljeno njeno sjedište, nema prostorija, te je time ocijenjena diskutabilnom cifra potrošena za zakup.

Nadalje je istaknuto da je simptomatično da je 36.100 KM potrošeno na ugovore o djelu.

- Uvidom u završni račun koji su dostavili FIA-i, vidjelo se da su da je ukupan iznos troškova od 48.000 KM prikazan kao "ostali troškovi", prihod iz budžeta prikazan je dio kao humanitarni prihodi i dio kao prihod od vlastite aktivnosti, a samo iz Grada Sarajevo je prikazan kao prihod iz budžeta – pojašnjeno je iz nadležne službe CIK-a.

Na osnovu svega toga, kako je navedeno, služba smatra da postoje indicije da je izvršena zloupotreba sredstava pa je predložila da se, osim sankcije u vidu zabrane učešća na izborima, obavijeste SIPA i Tužilaštvo KS, te da im se "dostave svi ovi dokazi na postupanje u skladu s njihovim nadležnostima". Ovaj prijedlog su usvojili članovi CIK-a.

Centralna izborna komisija je u oktobru razmotrila informaciju o izvršenom pregledu finansijski izvještaja stranaka za 2019. godinu. Zaključeno je da se pokreće postupak protiv 51 stranke radi novčanog kažnjavanja, da se izriče šest administrativnih mjera strankama koje su zabranile pristup prostorijama za obavljanje revizije, da se o šest stranaka obavijeste SIPA i nadležna tužilaštva da postoje indicije o zloupotrebi sredstava, a da se o sedam stranaka obavijeste porezne uprave jer postoje indicije da prekršile porezne i finansijske propise.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.