open-navfaktor-logo
search
(Ne)transparentno
Savez telefonskih snaga u KS: Forto sazvao čak 81 telefonsku sjednicu!
Izvori Faktora kažu da se ponekad znalo dogoditi da u toku jednog dana budu održane čak dvije telefonske sjednice, na kojima su se donosile uglavnom odluke o smjenama ili imenovanjima
06.01.2020. u 20:06
get url
text

U izuzetno hitnim i opravdanim slučajevima, premijer može odlučiti da se sjednica Vlade sazove i održi elektronskim ili telefonskim putem, s tim da se glasanje vrši putem telefona (SMS porukom) ili elektronskom poštom. Rezultate glasanja utvrđuje premijer.

Ovako glasi član 13. Poslovnika o radu Vlade Kantona Sarajevo.

Aktuelni premijer Kantona Sarajevo Edin Forto za godinu rada "najbolje Vlade" čak 81 put je zakazao vanredne telefonske sjednice!

Izvori Faktora kažu da se ponekad znalo dogoditi da u toku jednog dana budu održane čak dvije telefonske sjednice, na kojima su se donosile uglavnom odluke o smjenama ili imenovanjima.  

Tako je 31. decembra održana telefonska sjednica sa samo jednom tačkom dnevnog reda. Smjena Samira Džihića sa mjesta direktora Kantonalne uprave civilne zaštite i imenovanje Kemala Cacana na tu poziciju.

Samo dva dana poslije, Forto za 3. januar saziva ponovo telefonsku sjednicu i opet je na dnevnom redu Kantonalna uprava civilne zaštite.

Ove dvije sjednice samo su dokaz netransparentnog rada Fortine vlade, kao i elementarnog nepoznavanja propisa i procedura, koje se stalno krše.  

U silnoj želji da ispuni Konakovićev zahtjev, koji se odavno "namjerio" na Džihića, Forto je požurio dok i on sam nije smijenjen, da ukloni direktora Kantonalne uprave civilne zaštite i to na posljednji dan stare godine. Ali kako je "žurba šejtanski posao", zaboravio je precizirati u odlukama o smjeni i imenovanju datume kada one stupaju na snagu, odnosno kada je Džihić razriješen, a kada Cacanu počinje mandat vršioca dužnosti. 

{$galerijaFotografija}

Redovnih sjednica Vlade Kantona Sarajevo održano je 53. Ako se pogleda omjer broja održanih vanrednih telefonskih i redovnih sjednica Vlade koju vodi Edin Forto (Konaković), ispada da je u Kantonu Sarajevo u 2019. godini, sa malim prekidima, na snazi bilo stalno vanredno stanje.

Kompletan materijal koji se razmatrao na sjednicama kantonalne izvršne vlasti čiji je šef Forto, dostavljan je istovremeno i zastupniku Elmedinu Konakoviću, dok je obavljao dužnost predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo. Također, rezultate glasanja sa vanrednih telefonskih sjednica Vlade Konaković je dobijao kada i kantonalni ministri.

Od samog početka uspostave šestorke bilo je jasno da je Forto samo pro forme radi imenovan za premijera, a da je stvarni šef izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Elmedin Konaković koji je rukovodio svim procesima i držao sve pod kontrolom.  

Sazivanje čak 81 telefonske sjednice neodoljivo podsjeća na stari skeč popularne Top liste nadrealista o stranci Savez telefonskih snaga koja preuzima vlast. 

VEZANI TEKSTVlada KS imenuje i danas, Forto zna da je Kristić zamjenica, ali "ne zna" ko predsjedava Skupštinom

Odluke o sazivanju sjednice Vlade KS 3. januara
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.