open-navfaktor-logo
search
Zahtjevi
Savez sindikata RS-a traži povećanje najniže plaće na 600 KM od 2020. godine
Zahtjev Vladi RS-a iznijet će 31. jula kada će zatražiti da od septembra najniža plaća iznosi 550 KM
24.07.2019. u 14:35
get url
text

Tražimo povećanje najniže plaće od septembra na 550 KM, a od početka sljedeće godine da najniža plaća iznosi 600 KM, rekla je Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske nakon sjedine Predsjedništvo Saveza sindikata, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ona je istakla da se 31. jula održava sjednica Ekonomsko-socijalnog vijeća RS-a kada će iznijeti ovaj zahtjev i dodala da očekuje da će Vlada RS-a donijeti odluku o povećanju. Naglasila je da je sramota da postoje radnici koji rade za trenutnu najnižu plaću od 450 KM, jer se za ovaj iznos ne mogu kupiti osnovne prehrambeni artikli. 

-Tražimo i tematsku sjednicu Vlade RS-a o plaćama, sa ciljem da se povećaju i da se zaustavi odlazak radnosposobne kvalifikovane radne snage - istakla je Mišić. 

Prema njenim riječima, na ovoj tematskoj sjednici potrebno je riješiti i haotično stanje u sistemu plaća s obzirom na to da postoje zakonska rješenja koja se međusobno isključuju, a zbog neujednačene prakse u isplatama plaća nemoguće je izvršiti kontrolu primjene zakona, odnosno da li neko povećava plaću. 

Istakla je da očekuje da će ovakva sjednica biti održana u septembru, kao i da će ukoliko bude potrebno biti održana i sjenica parlamenta RS-a jer je ovo pitanje suštinsko za dobrobit građana i zaustavljanje odlaska ljudi. Predsjedništvo Saveza sindikata RS-a danas je razmatralo dokument koji treba da bude izrađen do kraja mjeseca, a tiče se toga da li će 2019. godina biti godina značajnog rasta plaća ili značajnog odlaska sa prostora RS-a. 

Ranka Mišić je izjavila da plaće stagniraju već deceniju, a sporadična povećanja mogu se svesti na nivo statističke greške, dok je izražen rast cijena života. Ona kaže da je prosječna plaća u RS-u 910 KM, a u realnom sektoru jedva prelazi 620 KM, a da poslodavci stalno govore da je potrebno povećati plaću, ali to samostalno ne čine, iako je Vlada RS-a kroz nekoliko mjera pružila značajnu pomoć poslodavcima. 

Tane Peulić, potpredsjednik Saveza sindikata, govoreći o realnom sektoru rekao je da je Unija udruženja poslodavaca eksplicitno rekla da ne želi da potpiše opšti kolektivni ugovor, zbog čega će insistirati na potpisivanju granskih kolektivnih ugovora. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.