open-navfaktor-logo
search
Vanredna situacija
Savez sindikata RS-a: Sve više poslodavaca vrši neviđen pritisak na radnike da raskinu ugovore
Savez sindikata RS-a saopćio je danas da sve više poslodavaca u RS-u vrše neviđen pritisak na radnike da potpišu sporazumni raskid ugovora o radu ili zahtjev za neplaćeno odsustvo.
02.04.2020. u 12:19
get url
text

-Takvi poslodavci nezakonito, a u trenutku kada su na snazi vanredna situacija i vrlo izvjesno vanredno stanje, mogu se kvalifikovati i kao teška djela koja izazivaju strah i paniku – istakli su iz Saveza sindikata RS-a.

Oni ističu da Inspektorat RS-a skoro da nema mogućnosti da kontroliše i sankcioniše nesavjestan rad ovakvih poslodavaca.

- Inspektori su danonoćno na graničnim prijelazima gdje obavljaju teške poslove i zato zahtijevamo od Vlade RS-a i Кriznog štaba da iznađu mogućnost novog zapošljavanja inspektora ili preraspodjelu rada državnih službenika koji ispunjavaju zakonom propisane uslove za obavljanje poslova inspektora  - podvukli su.

Savez sindikata RS-a insistira i zahtijeva od Vlade RS-a da nijedan oblik najavljene pomoći poslodavcima u vrijeme pandemije virusa korona i proglašenja vanredne situacije ne smije biti dodijeljen nesavjesnim poslodavcima koji su odpustili radnike.

- Pozivamo sve radnike da prijave Savezu sindikata RS-a svaki oblik kršenja radničkih prava iako nisu članovi sindikata, kako bismo se zajedno borili za svako radno mjesto, zakonito isplaćivanje plaća ili naknada radnicima u RS-u – poručili sui z Saveza sindikata RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.