open-navfaktor-logo
search
Vanredna sjednica
Savez sindikata RS-a: Situacija je teška, ali ne i dramatična
Predsjedništvo Saveza sindikata RS-a održalo je danas vanrednu sjednicu, analizirajući uticaj aktuelnog stanja na ekonomiju i poslovnu aktivnost u RS-u, te je zaključeno da je situacija u RS-u teška, ali ne i dramatična.  
31.03.2020. u 14:32
get url
text

Između ostalog, poručili su da radnici u ovom trenutku pokazuju posebnu odgovornost prema institucijama i kompanijama u kojima rade na prvim linijama odbrane, ne štedeći sebe i svoje zdravlje, te da su najteže pogođene oblasti ugostiteljstvo, turizam i saobraćaj.

- U preduzećima i ustanovama gdje imamo organizovan sindikat i gdje su radnici upoznati sa svojim pravima nema otpuštanja radnika i smanjenja plaća - istakli su iz Saveza sindikata RS-a.

Predsjedništvo Saveza sindikata RS-a donijelo je nekoliko zaključaka, a od svih poslodavaca u RS-u je zatraženo da ne otpuštaju radnike i da isplaćuju plaće u punom iznosu.

- Poslodavci kojima je odlukom nadležnih organa vlasti zabranjeno obavljanje djelatnosti trebaju zajedno sa sindikatom od Vlade RS-a zahtijevati donošenje dodatnih ekonomskih mjera kojima bi se omogućile pogodnosti u cilju osiguravanja radnicima sredstava za uplatu poreza i doprinosa na plaću za mart, a da poslodavac snosi troškove neto plaće, te da se razmotri mogućnost da, ukoliko to preduzeće i dalje ne bude radilo, da se od aprila isplaćuje naknada plaće u bruto iznosu – saopćeno je.

Zatražili su i da se, radnicima koji u vrijeme vanrednog stanja imaju povećan obim posla i rade pod otežanim uslovima rada, uveća plaća.

- Da se radnicima koji su zaraženi virusom korona ili su im rješenjem nadležnih organa propisane mjere samoizolacije ili karantina zbog zaraznih bolesti isplaćuje naknada plaće zbog privremene spriječenosti za rad (bolovanja) u iznosu od 90 posto plaće koju bi radnik ostvario da je bio na radu – naveli su iz entitetskog sindikata.

Oni su pozvali sve radnike da ne potpisuju sporazumne prekide radnog odnosa ili zahtjeve za neplaćeno odsustvo, jer na taj način gube zakonom zagarantovana prava na otpremninu, otkazni rok, novčanu naknadu na Zavodu za zapošljavanje RS-a u slučaju nezaposlenosti koja iznosi najmanje 416 КM i traje najduže do dvije godine, te uplatu doprinosa za PIO i zdravstveno osiguranje.

Također, pozvali su ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS da na svojoj zvaničnoj web stranici pojasne i daju obrazloženje koje se odnose na rad od kuće, evidentiranje radnog vremena, skraćeno radno vrijeme, korištenje godišnjeg odmora iz prethodne godine, i drugo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.