open-navfaktor-logo
search
Epilog na sudu
Savez samostalnih sindikata BiH tužit će Hurtića za klevetu
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH) reagovao je na izjave ekonomskog stručnjaka i savjetnika premijera Federacije Bosne i Hercegovine Zlatka Hurtića koji je za Faktor kazao kako je na dašanjoj protestnoj šetnji bilo 78 ljudi, od toga 50 iz Šatorovićevog okruženja, kuharice, sekretarice...”
27.07.2020. u 15:31
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Hurtić: Na protestnoj šetnji bilo je 78 ljudi, od toga 50 iz Šatorovićevog okruženja, kuharice, sekretarice...

- Danas, 27. jula 2020. godine, u organizaciji Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine odražan je protest i protestna šetnja pod motom “Dokle više?!”, za koju su povod bile izmjene i dopune Zakona o radu koje je Vlada FBiH uputila u Parlament FBiH kako bi ih izglasao na sutrašnjoj sjednici i to po hitnoj proceduri. Predložene izmjene su posljednji u nizu koraka koje je Vlada FBiH napravila otkako je na mjesto savjetnika premijera Novalića došao gospodin čiji je jedini cilj potpuno derogiranja prava radnika, liberalizacija tržišta rada bez bilo kakvih kontrolnih mehanizama, na kojem će radnici biti prepušteni isključivo volji poslodavaca.

U svojoj reakciji na današnju protestnu šetnju SSSBiH g-din Hurtić je maliciozno i zlonamjerno komentarisao učesnike, vrijeđajući ih i pokušavajući da ih omalovaži. Tendeciozno umanjujući broj učesnika i iznoseći lažne tvrdnje o navodnim kuharicama iz SSSBiH (SSSBiH nikada nije imao niti ima kuharice), g-din Hurtić je, kao i nebrojeno puta do sada, pokušao skrenuti pažnju javnosti sa onoga što je bitno, a u ovom konkretnom slučaju je to njegov pokušaj da, zajedno sa Vladom FBiH i Udruženjem poslodavaca FBiH, zakonski odredi radniki položaj roba. Kada je riječ o samim učesnicima, Savez samostalnih sindikata BiH je ispoštovao sve preporuke Kriznog štaba vezane za epidemiološke mjere tako da je u protestnoj šetnji učestvovalo 100 radnika iz cijele Federacije BiH, koji su se prije održavanja skupa potpisali. Da budemo konkretniji, u protestnoj šetnji su učestvovali i rudari i metalci, i radnici iz naftne industrije, policije, zdravstva, telekomunikacionog sektora, obrazovanja, tekstila, građevine i svih drugih djelatnosti. Ono što nas posebno raduje je podrška koju smo tokom protestne šetnje dobili od građana Sarajeva.

Gospodin Hurtić će morati na sudu dokazati svoje tvrdnje, uključujući i one o nekakvim zabranama koje je Savez samostalnih sindikata BiH navodno dobio. Krajnje je vrijeme da postane odgovoran za sve javno izrečene tvrdnje, kao što je to odavno i trebao biti. Umjesto da ponižava, iznosi netačne informacije, tendeciozno zloupotrebljava javni prostor koji dobija u medijima, preporučujemo mu da se osvrne oko sebe, pogleda ljude u svom komšiluku, radnike koji ga uslužuju u trgovini, na benzinskoj pumpi i sl. i upita ih da li prihvataju da rade 72 sata sedmično za minimalnu platu od 406 KM (mada ona nije definisana nijednim aktom i može bit ii manja od ovog iznosa).

Na kraju, zahvaljujemo se pripadnicima Ministartsva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo na profesionalno odrađenom poslu, ljudima iz Hitne pomoći i Vatrogasne službe koji su bili na nivou povjerenog zadatka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.