open-navfaktor-logo
search
Neizostavan detalj
Savez mislio na sve osim na jednu bitnu stvar: Kako će gledaoci pored malih ekrana pratiti utakmice?
Ni treća video konferencija između predstavnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine i klubova bh. premijerligaša koja je održana u petak nije dala nikakav spektakularan rezultat.
08.05.2020. u 23:50
get url
text

Iako je određenih prijedloga za nastavak sezone bilo, kako smo uspjeli nezvanično saznati, o njima se i nije previše raspravljalo, a klubovi su nakon svega dobili upitnik s preciznim pitanjima na koja moraju odgovoriti do 14. maja dostaviti ih na adresu FSBiH.

Savez je uz poštivanje svih preporuka entitetskih minstarstava zdravstva razradio procedure koje je potrebno provesti u cilju otpočinjanja trenažnog procesa, definisanja tačnih uvjeta za organizaciju i održavanje utakmica. Ove procedure će uključivati sve faze priprema za utakmicu počevši od trenažnog procesa, putovanja, odigravanje utakmice, boravka u mjestu, boravka u hotelu...

VEZANI TEKST - Nastavak sezone ili ne: Ovo su pitanja na koje moraju odgovoriti premijerligaški klubovi

U slučaju da se Premijer liga BiH, koja je prekinuta prije skoro dva mjeseca zbog pandemije koronavirusa, uskoro nastavi, ranije je najavljeno da će se utakmice igrati bez prisustva publike.

Kako bi se uspješno organizovale buduće utakmice u izuzetno zahtjevnim uvjetima svaki stadion bi prema prijedlogu FSBiH trebao biti podijeljen u tri zone.

Učesnicima utakmice ne bi bilo dozvoljeno kretanje kroz sve zone, a organizator bi bio zadužen za podjelu zona, dok bi Komitet za sportsku medicinu i Sektor za sport ispred FSBiH dao saglasnost za prijedlog zona.

Svaka osoba koja bi ulazila na stadion morala bi posjedovati akreditaciju FSBiH ili lični dokument kako bi joj se utvrdio identitet, a broj osoba bio bi sveden na minimum.

Neke brojke po zonama su posebno zanimljive, a po zonama izgledaju ovako:

Zona 1 (Crvena zona - prostor terena i svlačionica):
Fudbaleri oba tima (11 + 7) 36
Stručni štabovi oba tima (6) 12
Sakupljači lopti 2
Fotografi 2
Hitna pomoć 2
Nosači nosila 2
Redari / policija 5
Sudije 4
Ostali predstavnici FSBiH 3
Anti-doping 2
Služba za održavanje 2
Ukupno: 72

Zona 2 (Žuta zona - tribine):
Redari / policija 10
Vatrogasna služba 2
Uprava stadiona 2
Gostujuća delegacija 4
Domaća delegacija 6
Novinari 6
Ukupno: 28

Zona 3 (Zelena zona - prostor oko stadiona)
Redari / policija 10
TV produkcija 5
Održavanje stadiona 5
Ukupno: 20

U konačnom zbiru utakmici bi prisustvovalo 120 ljudi, no zanimljivo da ukoliko se izuzmu fotografi (dvojica u zoni 1), novinari (šesterica u zoni 2) i TV produkcija (peterica u zoni 3) nigdje nema kamermana, kojih u slučaju direktnog TV prijenosa u zoni 1 zna biti dva ili tri, ali i onih koji iz neke druge zone (vjerovatno 3 op.a) snimaju inserte za TV priloge svojih medijskih kuća.

S obzirom na to da se po jednom kolu PLBiH nekada znaju direktno prenosti i po četiri utakmice, čini se da su u FSBiH uprkos dobro razrađenom planu do skoro najsitnijih detalja izostavili jedan prilično bitan, jer bez kamermana teško da će iko osim ovih 120 učesnika utakmice saznati šta se na njoj dešavalo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.