open-navfaktor-logo
search
Usvojiti zakon
Savez boraca FBiH: Očekujemo sjednicu Parlamenta FBiH najkasnije u srijedu
Očekujemo da šefovi klubova u Zastupničkom domu FBiH u ponedjeljak pokažu spremnost da se zakon donese i zakaže sjednica najdalje u srijedu. Imamo saznanja da će ih u tome pratiti i Dom naroda, govori Sabahudin Ramić
06.07.2019. u 07:37
get url
text
Demobilisani borci
Demobilisani borci

Savez boraca FBiH od ponedjeljka će biti u stalnom zasjedanju i pratiti rad Parlamenta FBiH, a sve kako bi se što prije zakazale hitne sjednice oba doma, i na njima usvojili rebalans budžeta i zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. To je za Faktor potvrdio Sabahudin Ramić, predsjednik Koordinacije temeljnih boračkih udruženja Armije RBiH. Podsjeća da demobilisani borci nemaju svoj zakon od maja 2010. godine. Dodaje kako je značaj zakona višestruk, a u čiju realizaciju se sa svojim sredstvima moraju uključiti i kantoni.

Riješit će se problem liječenja boraca

- Od ponedjeljka je Savez boraca FBiH u stalnom zasjedanju. Ako nekim slučajem sjednice se ne budu održale u utorak, odnosno, srijedu, donijet ćemo adekvatne mjere u narednom periodu, i o tome obavijestiti javnost. Ipak, očekujemo da šefovi klubova u Zastupničkom domu FBiH u ponedjeljak pokažu spremnost da se zakon donese i zakaže sjednica najdalje u srijedu. Imamo saznanja da će ih u tome pratiti i Dom naroda. I Odbor za boračka pitanja u Parlamentu FBiH poziva zastupnike i delegate, da usvoje zakon u predloženom obliku, bez ulaganja amandmana, da bi zakon mogao ići u primjenu što prije - govori nam Ramić.

Upitali smo da li će zakon o demobilisanim borcima donijeti rješenje problema u oblasti zdravstvene zaštite i šta će biti sa borcima koji imaju manje od 57 godina, bez primanja, a nemaju pravo na egzistencijalnu novčanu pomoć od Federalnog ministarstva za boračka pitanja?

- Što se tiče liječenja, imate mnogo slučajeva gdje ljudi dođu u drugi kanton u posjetu rodbini, razbole se i moraju da plaćaju preglede. Ovim zakonom će to biti riješeno. Također, u Federaciji će se moći liječiti i pripadnici Armije RBiH koji žive u RS-u. Kada je riječ o pomoći, moramo da budemo iskreni prema sebi, ali i suborcima, ljudima koji su dali nemjerljiv doprinos odbrani. Imamo više od 7.000 boraca koji su u ratu maloljetni stupili u odbranu zemlje. Oni danas imaju od 42 do 44 godine. Kroz ovaj zakon je naznačeno da će se pokušati kroz kantone, određene projekte i programe, uposliti takvi ljudi, koji su još u nekoj snazi da bi i oni mogli nekog staža da naberu u narednom periodu - rekao nam je Ramić.

Dodaje da što se tiče ostalih demobilisanih boraca ispod 57 godina, zakonom je naloženo da i kantoni uzmu brigu o njima.

- Jer kanton je sam po sebi država u državi, i ima zakon o dopunskim pravima boraca. Iluzorno je sada očekivati da Federacija osigura i smjesti sve ove ljude. Ali najvažnije je donijeti ovaj zakon koji nemamo od maja 2010. godine i očekujemo ga kao ozebao sunce. Sa tim naša borba ne prestaje, već se nastavlja dok kantoni ne počnu izdvajati dio kolača za ovu populaciju - poručio je Ramić.

Pričali smo i sa Hamzom Krkalićem, članom Radne grupe za usaglašavanje Prijedloga zakona o demobilisanim borcima, jednim od osnivača Kampa heroja u Sarajevu.

Zatvara li se Kamp heroja

- Ubijeđeni smo da će zakon do kraja naredne sedmice biti usvojen u Parlamentu FBiH. Mi se ne nadamo tome, već tražimo održavanje sjednica na kojima će se donijeti zakon, jer Vlada FBiH, kantoni i četiri saveza, Kamp heroja, učinili su svoj dio posla da dobijemo zakon. Sada je na potezu Parlament FBiH. Bitno nam je da najprije zbrinemo naše najugroženije saborce, starije od 57 godina koji nemaju nikakvih prihoda. Da što prije počnu primati egzistencijalnu novčanu pomoć - naglašava Krkalić.

Upitali smo da li će se Kamp heroja ukloniti iz Alipašine ulice u Sarajevu po donošenju zakona o demobilisanim borcima jer je i osnovan kao svojevrstan pritisak na vlasti da donesu ovaj zakon?

- Zakon je konačno donesen kada ga po izglasavanju potpiše predsjednik Federacije BiH i nakon toga se objavi u Službenim novinama FBiH. Nakon toga ćemo sjesti mi u Kampu i odlučiti. Vjerujem da ćemo ga povući, ali naša borba ostaje kroz ovu Radnu grupu, ali sklanjamo se sa ulice, jer nama treba samo zakon - rekao nam je Krkalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.