open-navfaktor-logo
search
Otvaraju vrata
Saudijska Arabija uvela vizne olakšice za 49 zemalja
Ministar turizma Ahmed al-Hatib opisao je to kao "historijski trenutak" za ovu zemlju
27.09.2019. u 14:02
get url
text

 Saudijska Arabija će otvoriti svoja vrata stranim turistima po prvi put u sklopu širih mjera da smanji ekonomska ovisnost o nafti. U petak, Kraljevina je uvela vizne olakšice za 49 zemalja i relaksirali su striktni dres kod za žene turiste, javio je BBC.

Ministar turizma Ahmed al-Hatib opisao je to kao "historijski trenutak" za ovu zemlju. Vize su dosad bile ograničene na hodočasnike, poslovne ljude i iseljenike. Saudijska Arabija se također nada da će osigurati strane investicije u turističkoj industriji. Žele da turizam poraste s tri na deset posto do 2030.

- Posjetitelji će biti iznenađeni znamenitostima koje dijelimo s vama - pet UNESCO nalazišta svjetske baštine, živopisna lokalna kultura i prirodne ljepote koje oduzimaju dah - rekao je al-Haitb.

Strane posjetiteljke neće morati nositi abaju koja pokriva cijelo tijelo, a koje saudijske žene trebaju nositi u javnosti, ali moraju i dalje odijevati skromnu odjeću. Neće također biti ograničenja za žene bez pratnje koje posjećuju zemlju.

- Imamo kulturu. Vjerujemo da će naši prijatelji i naši gosti poštovati kulturu, ali definitivno je skromna i bit će vrlo jasna - rekao je gospodin al-Hatib.

Nemuslimanima i dalje neće biti dozvoljeno da posjete svete gradove Meku i Medinu i bit će zadržana zabrana alkohola. Al-Hatib je rekao da ne vjeruje da će nedavni napad na naftnu industriju Saudijske Arabije odvratiti ljude od posjeta.

- Naši gradovi su među najsigurnijim gradovima na svijetu. Stoga, ne vjerujemo da će to uopće utjecati na naše planove - rekao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.