open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Saudijska Arabija privremeno zabranila ulazak u zemlju hodočasnicima umre
Saudijska Arabija privremeno je zabranila ulazak u zemlju hodočasnicima umre, a sve s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa.
27.02.2020. u 08:07
get url
text

Kako prenosi arabnews.com, većina stranih hodočasnika često posjećuje Poslanikovu džamiju u Medini prije ili nakon obavljenih vjerskih dužnosti u Mekki, što je također, zaustavljeno. To je jedna u nizu mjera predostrožnosti najavljenih rano u četvrtak jer zdravstvene vlasti u ovoj kraljevini pomno nadziru širenje virusa.

Vlasnicima turističkih viza, iz zemalja za koje se smatra da predstavljaju posebno visok rizik od širenja virusa, također će biti odbijen ulaz. Pored toga, saudijski državljani i državljani zemalja Zaljevskog savjeta za saradnju za sada neće moći koristiti nacionalnu ličnu iskaznicu za putovanje u Saudijsku Arabiju i iz nje.

Izuzeci su Saudijci koji se vraćaju kući i državljani zemalja GCC-a koji se nalaze u Kraljevini i žele se vratiti u svoje matične države, pod uvjetom da su napustili ili ušli u Saudijsku Arabiju koristeći nacionalnu ličnu iskaznicu. Gotovo sedam miliona hodočasnika umre svake godine posjeti Saudijsku Arabiju, od kojih većina stiže preko aerodroma u Džedi i Medini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.