open-navfaktor-logo
search
Stali u odbranu princa
Saudijska Arabija odbacila američki izvještaj o ubistvu novinara Khashoggija
Ministarstvo vanjskih poslova Saudijske Arabije odbacilo je američki izvještaj o ubistvu novinara Jamala Khashoggija.
26.02.2021. u 23:09
get url
text

VEZANI TEKST - Američka obavještajna zajednica: Princ Bin Salman odobrio ubistvo novinara Khashoggija 

Američka obavještajna zajednica zvanično je potvrdila da je saudijski princ Mohammad bin Salman odobrio ubistvo novinara Jamala Khashoggija. Saudijske vlasti su u reakciji odbacile izvještaj Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Američka obavještajna zajednica službeno je u petak okrivila saudijskog prijestolonasljednika Mohammada bin Salmana za stravično ubistvo kolumniste Washington Posta. 

U izvještaju, koji su sastavile Centralna obavještajna agencija (CIA), Nacionalna obavještajna uprava (DNI) i druge obavještajne organizacije, zaključeno je da je Salman odobrio ubistvo Khashoggija u Generalnom konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu, u oktobru 2018.

Američka Nacionalna obavještajna uprava (DNI) objavila je izvještaj koji je pripremljen 2018. godine, ali administracija Donalda Trumpa nije ga javno objavila. Novinar "The Washington Posta" Jamal Khashoggi ubijen je u kompleksu saudijskog konzulata u Istanbulu, 2. oktobra 2018. godine, u koji je tog dana otišao na zakazani termin radi izdavanja potrebnih ličnih dokumenata za vjenčanje.

Nakon višednevnog negiranja, vlasti Saudijske Arabije su priznale da je Khashoggi ubijen, a naknadno je sud u Saudijskoj Arabiji izrekao smrtne kazne petorici optuženih. Još trojica optuženih dobili su zatvorske kazne ukupnog trajanja od 24 godine. Bliski saradnici princa Bin Salmana su oslobođeni svih optužbi.

Komesarijat za ljudska prava Ujedinjenih nacija (OHCHR) u izvještaju na 101 stranici tvrdi da je Khashoggijevo ubistvo čin koji je Saudijska Arabija izvela s predumišljajem. U izvještaju se navodi da postoje valjani dokazi o neophodnosti provedbe istrage o umiješanosti najviših saudijskih zvaničnika u to ubistvo, uključujući i princa Bin Salmana.

I CIA je došla do zaključka da je princ Bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo, ali Trump je stao u zaštitu Bin Salmana da se ne suoči sa posljedicama tog čina te je blokirao dostavu obavještajnih izvještaja zastupnicima američkog Kongresa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.