Saudijska Arabija odlučila je u junu da limitira broj domaćih hodočasnika koji prisustvuju hadžu na oko 1.000 kako bi spriječila širenje koronavirusa, nakon što je zabranila muslimanima izvan zemlje da prisustvuju ritualu, po prvi put u modernim vremenima.

Prioritet će biti za nesaudijske hodočasnike kojima će biti dodijeljeno 70 posto raspoloživih mjesta, navodi ministarstvo zaduženo za hadž u saopćenju. Oni koji su prošli tu selekciju moraju biti negativno testirani na virus, moraju biti hodočasnici po prvi put u dobi između 20 i 50 godina i ne smiju imati nikakvo hronično oboljenje.

Saudijskim zdravstvenim radnicima i sigurnosnom osoblju bit će dodijeljeni preostala mjesta "u priznanju njihove brige nad stanovništvom u svim fazama pandemije", navodi se u saopćenju.

Doticanje Kaabe, najsvetijeg mjesta u Islamu, bit će zabranjeno tokom hadža u ovoj godini, a fizička distanca od metar i po među hodočasnicima tokom vjerskih rituala bit će primijenjena, saopćio je Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).

Također će pristup svetim mjestima Moni, Muzdalifahu i Arafatu biti ograničen na one čija dozvola za hadž supa na snagu od nedjelje 19. jula do 2. augusta, i nošenje maske u svkom trenutku bit će obavezno i za hodočasnike i za organizatore, prenosi Reuters.