open-navfaktor-logo
search
Tragedije
Saudijska Arabija negira vezu sa smrću sestara u SAD-u
Tala Farea (16) i njena sestra Rotana (22), čija su tijela zajedno umotana ljepljivom trakom, prošle sedmice pronađene su na obali rijeke Hudson
03.11.2018. u 13:36
get url
text

Saudijska Arabija negirala je bilo kakvu vezu sa smrću saudijskih sestara koje su studirale u Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tala Farea (16) i njena sestra Rotana (22), čija su tijela zajedno umotana ljepljivom trakom, prošle sedmice pronađene su na obali rijeke Hudson. Američki mediji objavili su da su sestre podnijele zahtjev za politički azil u SAD-u.

Prema izvještajima medija, rođaci mrtvih sestara policiji su rekli da ih je zvaničnik saudijske ambasade pozvao telefonom 23. augusta i naredio im da se vrate u Saudijsku Arabiju. Međutim, Fatimah Baeshen, portparolka ambasade, oštro je odbacila takve tvrdnje.

-Izvještaji prema kojima smo naredili bilo kome povezanom sa saudijskim sestrama da napuste SAD zbog traženja azila apsolutno su lažni. Detalji su i dalje po istragom i biće javno objavljeni u dogledno vrijeme - poručila je Baeshan u subotu preko Twittera.

Prošle sedmice, saudijski konzulat u New Yorku objavio je da su imenovali advokata koji će pratiti pravni proces slučaja.

Saudijska Arabija se suočila sa kritikama iz cijelog svijeta zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Kolumnista "Washington Posta" nestao je 2. oktobra, nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu da preuzme dokumente koji su mu bili potrebno da bi se vjenčao.

Prema tvrdnjama kancelarije državnog tužilaštva u Istanbulu, kada je ušao, Khashoggi je odmah zadavljen, a zatim i raskomadan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.