open-navfaktor-logo
search
Izvještaj CNN-a
Saudijska Arabija je ubila nestalog novinara, uskoro će sve priznati
CNN tvrdi, navodeći dva anonimna izvora, da će Saudijci tvrditi u izvještaju da su namjeravali da otmu Khashoggija iz Turske, ali da su ga slučajno ubili tokom saslušanja u konzulatu
15.10.2018. u 22:49
get url
text

Saudijska Arabija se priprema da prizna kako su ubili nestalog saudijskog novinara Jamala Khashoggija tokom ispitivanja koje je otišlo u pogrešnom smjeru, navodi se u izvještaju CNN-a objavljenom u ponedjeljak.

Moguće priznanje bi moglo dati odgovor i na brojna pitanja o sudbini Khashoggija.

CNN tvrdi, navodeći dva anonimna izvora, da će Saudijci tvrditi u izvještaju da su namjeravali da otmu Khashoggija iz Turske, ali da su ga slučajno ubili tokom saslušanja u konzulatu.

CNN je naveo jedan izvor koji je upozorio da se izvještaj i dalje priprema i da bi se mogao promijeniti u međuvremenu.

Drugi izvor je za američku medijsku kuću naveo da će izvještaj vjerovatno prebaciti krivicu s najviših zvaničnika Saudijske Arabije, tvrdeći da je slučaj sproveden bez zvaničnog odobrenja i transparentnosti, tražeći odgovorne među onima koji su bili direktno involvirani.

Novinar i kolumnista lista "The Washington Post" Khashoggi nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u kompleks konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Poznat je kao kritičar politike koju vodi aktuelna vlast Saudijske Arabije.

U Turskoj je pokrenuta istraga o njegovom nestanku, a reporter agencije Reuters ranije je javio da je Khashoggi ubijen u konzulatu, nakon što je nekoliko dana proveo kao zatočenik. Istu tvrdnju objavila je i Asocijacija turskih i arapskih medija, iz koje tvrde da imaju i dokaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.