Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je pismo saučešća Jevrejskoj zajednici u Sjedinjenim Američkim Država i američkom narodu povodom stravičnog napada na sinagogu Drvo života u Pittsburghu.

Pismo saučešća Reisu-l-ulema uputio je rabinu Arthuru Schneieru,  dugogodišnjem velikom rabinu sinagoge Park East u New Yorku i utemeljitelju fondacije Appeal of Conscience.

-Naše misli i molitve su sa žrtvama, njihovim porodicama, čitavom Jevrejskom zajednicom i našim prijateljima u Sjedinjenim Državama. Nadamo se skorom oporavku ranjenih žrtava koji su na liječenju. Ovaj stravični napad još je jedan dokaz opasnosti antisemitizma, islamofobije, rasizma, netrpeljivosti, diskriminacije, ksenofobije i drugih oblika mržnje s kojima se susrećemo u današnjem svijetu. Tim zlima se moramo zajednički suprotstaviti ma gdje se pojavili – navodi se u pismu.

Reis Kavazović u poruci rabinu Arthuru Schneieru dodaje: "Dragi prijatelju, mi smo uz vas u vašoj tuzi, i u izgradnji puta u budućnost koja počiva na jedinstvu, pravdi i miru. Vi ste uvijek bili uz naš narod u našoj žalosti i zato bismo voljeli da možemo uraditi bilo šta kako bismo umanjili vašu bol. Ono što možemo jeste reći vam da niste sami u svojoj žalosti. Želimo da znate da se i naša srca slamaju zbog žrtava, njihovih porodica i čitave Jevrejske zajednice. "

U napadu na sinagogu ubijeno je osam muškaraca i tri žene.