open-navfaktor-logo
search
Održao treći sastanak
Sattler: Pozivam sve da Koridor Vc bude završen do 2028. godine
Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU-a u BiH, bio je domaćin trećeg sastanka na visokom nivou o Koridoru Vc, na kojem se razgovaralo o trenutnoj situaciji u pogledu ovog ključnog, kapitalnog infrastrukturnog projekta te o budućim planovima.
01.07.2021. u 12:07
get url
text

Fokus sastanka bio je na ubrzanju radova te unapređenju i ubrzanju procesa kandidovanja i procedura odobravanja projekata.

Sastanku su prisustvovali najvažniji sudionici u procesu završavanja radova na Koridoru Vc, uključujući predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju, premijera Federacije BiH Fadila Novalića, premijera Republike Srpske Radovana Viškovića, direktora Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Mateja Zakonjšeka, nadležne ministre, direktore javnih preduzeća za autoputeve, kao i predstavnike Evropske investicijske banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Sattler je naglasio je da je Koridor Vc važan prioritet Evropske unije u okviru Ekonomskog i investicijskog plana za Zapadni Balkan.

- Drago mi je da je od posljednjeg sastanka na visokom nivou, došlo do konkretnog poboljšanja u vidu potpisivanja sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava EU-a te da štaviše, radovi na više dionica napreduju bez većih zastoja, uprkos krizi uzrokovanom COVID-19. Također iščekujem da vlasti brzo iznađu rješenje za pitanja u vezi s otvaranjem mosta Svilaj, te zaobilaznice u Zenici. Koridor Vc je infrastrukturni projekat od velikog značaja kako za Bosnu i Hercegovinu, tako i za region i EU. Iz tog razloga zabrinjava to što procesi koji vode do efikasne isplate bespovratnih sredstava i zajmova i dalje traju predugo. Pozivam sve uključene u proces da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da Koridor Vc bude završen do 2028. godine kako je planirano - rekao je on.

Evropska unija je najveći donator Koridora Vc, dodijelivši bespovratno više od 230 miliona eura za 13 projekata izgradnje u BiH, uključujući izgradnju mostova Svilaj i Bosanska Gradiška.

Tokom sastanka, predstavnici vlasti potvrdili su opredjeljenje za ubrzavanje priprema i provedbe dosadašnjih ulaganja u Koridor Vc. Predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke istakli su svoju spremnost da pomognu u tom pravcu. Evropska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Evropskom unijom, saopćila je Delegacija EU-a u BiH.

Za više informacija o Koridoru Vc u Bosni i Hercegovini pogledajte infografiku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.