open-navfaktor-logo
search
Razgovor
Sattler: Nema šanse da ostane sadašnja Vlada FBiH, o sankcijama Dodiku odlučuje 27 zemalja
Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, kazao je kako "nema šanse" da i naredne četiri godine ostane Vlada Federacije BiH na čijem je čelu Fadil Novalić. 
23.02.2023. u 19:33
get url
text

On je u Danu uživo na N1 također komentarisao potez delegacije Narodne skupštine RS-a da posjete Moskvu na godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu poručivši da to samo "dalje izolira Republiku Srpsku".

NATO ističe da su Gruzija, Moldavija i BiH posebno ugrožene od Rusije, kakvo je mišljenje EU-a?

Ono što smo uradili tri dana nakon invazije, da smo uduplali svoje prisustvo u okviru EUFOR-a, jasno pokazuje naš stav. Mi u ovom momentu ne vidimo pravu prijetnju (Rusije prema BiH).

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako je NATO prvi prioritet BiH, a EU sekundarni?

To je sloboda govora i pravo na mišljenje. Ali ako pogledate kolika je stopa prihvaćenosti evropskih intergacija i članstva u NATO među građanima onda je jasno kako je EU, zapravo, jedini geostrateški cilj u vezi kojeg su svi saglasni. Mislim da je to realni pristup. Trenutno eurointegracije imaju mnogo veću šansu za približavanje i konačno članstvo.

Ulijeva li vam nova državna vlast povjerenje, dali ste im rok do ljeta?

Ulijeva mi povjerenje jer smo imali u rekordnom vremenu formiranu vlast na državnom nivou, u tri mjeseca, i to je nešto čemu ranije nismo svjedočili. Sviđa mi se kod nove koalicije da imaju programsku osnovu. Svima je jasno da su pomaci itekako potrebni. Slažem sa sa Cvijanović koja kaže da treba ići paket po paket (reformi), ne može sve odjednom. Ja sam zaista uvjeren da će se taj prvi korak desiti (do ljeta).

Da li su se promijenili SNSD i HDZ, koje ste kritikovali da su kočničari evropskih zakona?

Ovoj koaliciji je jasno da moraju pokazati rezultate. Sad treba napraviti pomak. Ja jesam govorio o nedostatku jednog pogonskog goriva u prethodnoj koaliciji.

Šta ako ništa ne bude do juna?

Mi imamo svoje određene procedure, poznato vam je da Evropska komisija za sve zemlje priprema izvještaj, on se objavljuje u oktobru. Dakle, sve što se uradi do ljeta bit će dio ovog izvještaja. Uvjeren sam da će biti napretka.

Nismo se proslavili na prvom ispitu, nije bilo odluke Vijeća ministara BiH o slanju pomoći Turskoj i Siriji?

Ova zemlja treba da bude ponosna na svoje heroje, spasioce, koji su otišli i riskirali svoje živote. Moramo ih sve pohvaliti. Tu je također nevjerovatna pomoć običnih građana, Pomozi.ba…. Što se tiče konkretne organizacije jesam kritički nastupio jer je bukvalno prošle godine BiH postala dio mehanzima pomoći. Dobijaju jako mnoge podrške iz Brisela. Zar nije logično kad imate sto ekipa da idu pod jednim mehanizmom?

Da li je ovo indikacija da neko ne želi zajedništvo? Dodik vas je na povratku spasilaca iz RS-a kritikovao rekavši da njega ne zanima ujedinjena pomoć. Vas i EU je nazvao bordelom?

- Možda njega ne zanima, ali zanima njegove ljude.

Ne smeta vam što vas i EU zove bordelom?

- Ja imam svoj vokabular i etiku koju primijenjujem. Riječi i terminologija pojedinih političara je njihov izbor.

Dodik negira genocid, odlikuje Putina, delegacija NSRS-a ide u Moskvu… gdje je crvena linija?

- Ovo jeste veliki problem. Naše je očekivanje od zemalja koje žele postati članice EU-a da trebaju se uskladiti sa našom vanjskom i sigurnosnom politikom. Ono što ne očekujemo i potpuno je pogešno jeste odlikovanje Putina, u trenutku kad je izvršio invaziju, kad predsjedavajući NSRS-a odlazi u Moskvu na godišnjicu invazije… to dalje izolira RS i to nije u njenom interesu. Negiranje genocida nema mjesta u Evropi.

I onda kažete da vjerujete da će nas ova nova vlast uvesti u EU?

- Mi nismo naivni, znamo da se stvari neće preko noći promijeniti.

Da li je vrijeme za sankcije Dodiku?

- To je odluka 27 zemalja članica EU. Postoji okvir za sankcije.

Da li će i dalje ostati ova Vlada FBiH?

- Nema šanse, neće bit još četiri godine tehničkog mandata. Vrijeme je da zaključimo vlast u FBiH. Ja ne mogu ni da zamislim da bi bilo kojem odgovornom političaru bio interes da blokira. Bit će pritiska i reakcije samih građana. Definitvno neće biti još četiri godine blokada i tehničkog mandata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.