- Svijetli primjer je dogovor oko Mostara, ali ima još mnogo posla - Zakon o sukobu interesa, Zakon o VSTV-u, strategija na predmetima ratnih zločina, Zakon o javnim nabavkama... Dobili smo uvjeravanje da se to može riješiti prije izbora - rekao je Sattler.

Što se tiče izbora, kazao je kako ih nema bez budžetskih sredstava te da pozdravlja uvjeravanja da će se do 21. jula usvojiti budžet.

- Građani ove države su željni daljih iskoraka, žele da ova zemlja postane članica Unije, za to će nam biti potrebno mnogo ovakvih izazova. Ovo je ipak dobar dan za ovu zemlju - rekao je Sattler.

Ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson kazao je kako čestita liderima na uspjehu kada je riječ o dogovoru za Mostar.

- To je donijelo nadu građanima širom zemlje i pokazuje da je napredak moguć. Želimo podstaći lidere Parlamenta da rade hitno na usvajanju budžeta do 21. jula, da rade na borbi protiv Covida i da se posvete drugim reformama, vladavini zakona, poboljšanju poslovnog okruženja. Hitnost je potrebna, građani traže, i donatori i investitori su nestrpljivi - rekao je Nelson.

Lideri stranaka primili su kritike jer su pustili zastupnike Zastupničkog doma PSBiH da čekaju dogovor lidera stranaka kako bi glasali o budžetu, a na pitanje novinara zašto je to tako urađeno, Bakir Izetbegović, predsjednik SDA je rekao:

- Ko im je kriv što se nisu dogovorili, zato smo se mi morali dogovarati.

U Sarajevu je danas održan sastanak ambasadora Kvinte, šefa Delegacije EU u BiH Johana Sattlera i rukovodstava Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.