open-navfaktor-logo
search
Autoceste FBiH
Sattler i ambasadori zemalja članica EU danas su posjetili gradilište na Koridoru Vc
Šef Delegacije Evropske unije u Bosne i Hercegovine i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler i ambasadori zemalja članica EU posjetili su danas gradilište na Koridoru Vc.
21.10.2022. u 19:11
get url
text

- Dinamiku radova na izgradnji poddionice Poprikuše – Nemila kao i aktivnosti na završetku cijele autoceste na Koridoru Vc kroz Federaciju BiH su okupljenima prezentirali predstavnici investitora, nadzora i izvođača radova - saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

Koridor Vc najambiciozniji je investicijski program u Bosni i Hercegovini, koji zahtijeva značajna finansijska sredstva i ljudske resurse. Evropska unija najveći je donator koji je za izgradnju autoceste na Koridoru Vc kroz Federaciju BiH odobrila više od 300 miliona eura bespovratnih sredstava kroz Investicijski okvir Zapadnog Balkana (WBIF) do sredine 2022. godine.

Trenutno najveće gradlište na Koridoru Vc je na poddionici Poprikuše – Nemila.

Poddionica Poprikuše – Nemila, koja je dio dionice Doboj jug – Zenica sjever, ukupne je dužine 5,5 kilometara i značajniji objekti na poddionici su tunel Golubinja, mostovi Golubinja 1 i Bosna, te vijadukti Golubinja 2 i Kovanići.

Tunel Golubinja sa dužinom od 3.600 metara je trenutno najduži cestovni tuneli koji se gradi u Bosni i Hercegovini.

 - Specifično za ovu poddionicu je da će se u sklopu nje izgraditi Centar za kontrolu prometa i petlja Poprikuše s naplatnim mjestom i odmorištem - dodali su.

Izgradnja ove poddionice trebala bi biti završena do 2024. godine, čime će Federacija BiH dobiti novih funkcionalnih 20 kilometara prema sjeveru.

Izvođač radova je turska kompanija Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.