open-navfaktor-logo
search
Posjeta Mostaru
Sattler: Evropska unija je glavni partner firmama u Bosni i Hercegovini
Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini posjetio je u srijedu Intera Tehnološki park u Mostaru kazavši kako je Evropska unija kroz projekte odavno partner ovom, ali i drugim preduzećima u našoj zemlji.
20.07.2022. u 19:47
get url
text
Johann Sattler

Vedran Šimunović, direktor Intera Tehnološkog parka Mostar dodao je kako su Evropska unija i Evropska komisija niz godina podrška za implementaciju evropskih projekata.

- Mi smo kroz svoj rad na području Hercegovine i BiH do sada implementirali oko milion eura projekata, a zajedno s partnerima to iznosi oko 6,5 miliona eura. Današnja posjeta je potvrda našeg dobrog djelovanja i potvrda da idemo u dobrom smjeru, a mi smo još uvijek mladi i ovo je tek početak – naglasio je Šimunović.

Podsjetio je da u Tehnološkom parku radi više od 350 ljudi u skoro 40 firmi.

- Ova posjeta dogodila se uoči konferencije Connecto koja će se održati iduće sedmice, a koja će ugostiti poduzetnike iz cijele Evrope i svijeta. Više od 350 firmi dosad je registrirano na B2B platformu Connecto konferencije gdje će se sastajati i donositi nove odluke o investiranju u Bosnu i Hercegovinu – naglasio je Šimunović.

Sattler je istaknuo kako su na krovu ovoga objekta instalirane dvije stanice, jedna solarna, dok druga iskorištava snagu vjetra.

- To je zapravo ono čemu teži Evropska unija, iskorištavanje zelene energije i okretanje od ulja i nafte ka zelenim tehnologijama – smatra on.

Dalje je naglasio kako je Evropska unija Bosni i Hercegovini glavni partner, ne samo u trgovini i ulaganjima, nego i u pomoći pri rastu poslovanja.

- U posljednje dvije godine, teške godine s obzirom na COVID-19, kreirali smo projekt EU4Business te EU za oporavak kako bismo pomogli preduzećima u tim teškim vremenima da ne izgube klijente i zaposlenike - podvukao je Sattler, najavivši da će nastaviti pružati podršku poslodavcima kao što je Intera Tehnološki park u Mostaru.

Na upit novinara očekuje li da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona u BiH, Sattler je kratko odgovorio da to nije današnja tema te da je došao u Mostar podržati poslovanje, a ne govoriti o politici.

Iskoristio je pri tome priliku pozivati sve građane Mostara i okolice na festival Open City Mostar kojega će, zajedno s gradonačelnikom Mostara Marijom Kordićem, svečano otvoriti večeras.

- Mostar je poznat po mnogo čemu kao što su vrućine, vaš humor i Stari most. Nadam se da će i festival postati jednako prepoznatljiv – zaključio je Sattler.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.