Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebao bi na sjednici koja je zakazana za 7. juli razmatrati ovaj važan dokument, podsjeća Sattler koji je izrazio nadu da će budžet dobiti podršku u parlamentu kako bi se mogli održati izbori ove godine, bilo to u oktobru ili novembru.

Ambasador Sattler osvrnuo se i na nedavno potpisani sporazum kojim će se omogući održavanje lokalnih izbora u Mostaru, gradu u kojem nije bilo izbora od 2008. godine, ističući da je to definitivno korak naprijed i posebno veliki korak naprijed za Mostar, ali također smatra da je to ujedno i potencijal za relaksaciju političke situacije u cijeloj BiH.

- To znači da prvi put nakon 12 godina građani Mostara mogu ponovo izaći na izbore, ali to znači još nešto. Rješavanje pitanja izbora u Mostaru bilo je jedan od najtežih problema i to nam daje nadu za budućnost, daje nam samopouzdanje da smo u mogućnosti riješiti probleme, koji su trenutno prisutni, a koji uključuju i ustavna pitanja - stava je Sattler.

Podsjeća da postoje brojne presude Ustavnog suda, ali i Evropskog suda za ljudska prava, za aktivna i pasivna izborna prava za sve građane BiH, no rješenje pitanje za Mostar daje nadu da se može izboriti s problemima s kojima je BiH trenutno suočena.

Govoreći o pandemiji koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet, Sattler ocjenjuje da je ova kriza pokazala ko su najbolji prijatelji BiH kao što se desilo tokom poplava 2014. godine i ovaj put EU je najbrže reagirala i bila je najdarežljivija u podršci pruživši 300 miliona eura pomoći.

- Mnogo novca je uloženo u zdravstveni sektor, ali i u preduzeća. Pomažemo vašim preduzećima koji su na prvim linijama, turizmu, transportu itd. Također ćemo pomoći kroz budžet. Bit će to mikrofinansijska pomoć, zajmovi pod veoma dobrim uvjetima s obzirom da će ovo biti veoma teška godina kada je u pitanju budžet BiH jer će biti manje prihoda od poreza - kazao je.

S druge strane, ističe Sattler, otvorili smo programe za BiH, kao što je program koji se tiče protoka dobara koji također podrazumijeva zajedničku nabavku medicinske opreme neophodne tokom krize.

- BiH također učestvuje u zdravstvenom odboru Evropske unije tako da je tretirana skoro kao da je članica iako je daleko od članstva u EU. Možda nismo najglasniji kada je u pitanju PR, ali možete biti sigurni da smo najodaniji partner BiH - podvukao je Sattler.

Ambasador Sattler govorio je i o napredaku BiH ka Evropskoj uniji, kazavši da je to pitanje bilo u zastoju od maja prošle godine kada je objavljeno Mišljenje Evropske komisije do aprila 2020. godine jer nije bila formirana vlada i bilo je raznih blokada, a to je situacija koja se ponavlja previše često u posljednjih 20 godina.

No, u posljednja četiri mjeseca vidljiv je napredak, kaže Sattler, poput inicijative Predsjedništva BiH za rješavanje 14 ključnih prioriteta i činjenica da je riješeno pitanje lokalnih izbora u Mostaru, ali Sattler upozorava da postoje mnoge druge stvari koje treba uraditi.

- U ovom trenutku smo u kontaktu s brojnim parlamentarcima kako bi riješili neka pitanja. Trenutno radimo na Zakonu o javnim nabavkama koji je veoma važan, kao što smo to vidjeti tokom pandemije jer je došlo do zloupotrebe procedura javnih nabavki - kaže Sattler.

Podsjetio je da su izmjene tog zakonskog rješenja stavljena na stol prije godinu dana, ali niko dosada nije pokrenuo raspravu. No sada je razgovor o tom pitanju pokrenut zbog čega je ambasador izrazio nadu da će taj zakon vrlo brzo biti usvojen.

- Veoma je teško objašnjavati proces europskih integracije, jer je veoma suhoparan, ali je veoma važno ostvariti napredak na ovim područjima budući da to sprječava korupciju i poboljšava životni standard građana BiH - objasnio je Sattler.

Osvrnuo se i na pitanje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u tom kontekstu naglasivši važnost vladavine prava koja je nulti prioritet kad su u pitanju EU integracije i na tom planu mora, kaže, doći do stvarnog napretka u BiH.

Izrazio je nezadovoljstvo trenutnom situacijom, kazavši da je VSTV osnovan s dobrim namjerama, ali nije se razvio u pravcu koji su očekivali u mnogim stvarima te ocjenjuje da postoji potreba da se napreduje u tom smislu.

Smatra da su u tom smislu postoje dvije stvari koje je moguće riješiti od kojih je prva uvođenje ureda za integritet u okviru VSTV-a, a drugo je provjeravanje integriteta sudija i tužioca VSTV-a i to je još jedno pitanje u vezi kojeg razgovaraju s parlamentarcima.

Na kraju intervjua za Fenu, Sattler je neprihvatljivim nazvao činjenicu da gotovo dvije godine od općih izbora održanih u oktobru 2018. godine novi saziv Federalne vlade nije formiran što dovodi u pitanje čitav koncept izbora jer zašto imati izbore ako se rezultati neće implementirati.

- Još uvijek imamo isti sastav Vlade, koja je izabrana prije šest godina i to predstavlja problem. To je problem za demokratiju, a prije svega je to problem za vaše građane. To puno puta čujem kada putujem po BiH - ističe Sattler.

Stoga je pozvao političke lidere da iskoriste zamah koji sad imaju u kojem je moguće riješiti ova veoma teška pitanja uključujući implementaciju izbornih rezultate za Federaciju BiH na što se čeka već dvije godine.