open-navfaktor-logo
search
Prvo obraćanje
Šatorović: Povećanje minimalne cijene rada bit će moj prioritet
Novi predsjednik SSSBiH najavio da će raditi i na izmjenama zakona o štrajku, o zaštiti na radu, kao i Općeg kolektivnog ugovora
21.10.2018. u 14:28
get url
text

Povećanje najniže satnice na 3,54 KM, kako je po imenovanju na današnjem vanrednom Kongresu Saveza samostalnih sindikata BiH u Zenici novinarima kazao novi predsjednik Selvedin Šatorović, bit će osnovni cilj u njegovom radu.

- Očekujemo da novoformirana vlast FBiH, ma u kom sastavu da bude, na sjednici Socijalno-ekonomskog vijeća razmatra ranije poslat zahtjev Sindikata za povećanje najniže cijene rada. Ono što će nama, kao SSSBiH, biti prioritet u radu, jeste donošenje zakona o uvezivanju radnog staža, jer svjedoci smo da u tom dijelu imamo brojne probleme - kazao je Šatorović, koji je najavio i aktivnosti na izmjenama Zakona o štrajku, Zakona o zaštiti na radu, Općeg kolektivnog ugovora...

- To su glavne, primarne teme kojima će se baviti SSSBiH u narednom periodu - podvukao je Šatorović, koji je istakao kako snagu Sindikata krasi jedinstvo i solidarnost, te je pozvao i one koji danas nisu bili u Zenici, da im se pridruže.

- Svaka podjela je slabljenje Sindikata i ide u korist onima koji nisu prijatelji radnika. Ja ih, ovim putem, pozivam da nam se pridruže na zajedničkom putu očuvanja prava radnika, dodatnog poboljšanja njihovih prava i da zajedno gradimo jači, bolji, snažniji i moderniji SSSBiH - poručio je Šatorović.

On je dodao i kako su jedinstvom i odlukama koje su donijeli pokazali da su daleko od bilo koje politike i vlasti te kako ih nikava politika i vlast i ne zanima.

Sindikalne organizacije šumarstva, hemije, policije, uprave, energetike, BH Pošte i rudarstva, nisu prisustvovale današnjem Kongresu u Zenici, ali su, kazao je sada već bivši predsjednik Ismet Bajramović, došli neki od članova njihovih organa.

- Oni smatraju da ako nešto nije po njihovom, da nije ni legitimno. Verifikaciona komisija je utvrdila sve delegate, jer svi su pozvani - kazao je Bajramović.

Kongresu su, kako je kazao predsjednik Verifikacione komisije Kongresa Mirnes Isaković, kao gosti prisustovali i predsjednici Sindikalne organizacije Rudnika Banovići Nihad Huremović, zatim Nezavisnog strukovnog sindikata Kantonalne bolnice Zenica Fahrudin Heco, a kao delegat i dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora SSSBIH Admir Terzić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.