open-navfaktor-logo
search
Analiza NYT-a
Satelitski snimci dokazuju da su tijela u Buči ležala na cesti sedmicama
Tijela civila u Buči sedmicama su ležala na ulicama, unatoč ruskim tvrdnjama da su se ubistva dogodila nakon što su trupe otišle, navodi The New York Times.
05.04.2022. u 22:53
get url
text

Kremlj je optužen za masakr, Kijev ga je otpužio i za genocid, ali Rusija je negirala da su njene trupe ubile civile i ustvrdila da je sve "laž i prevara".

Sada međutim, analiza satelitskih snimaka prije i poslije koju je napravio The New York Times pokazala je da su mnogi civili ubijeni prije više od tri sedmice - dok su ruske snage kontrolirale i grad i taj dio regije Kijev.

Satelitske snimke, koje je novinama dostavio Maxar Technologies, pokazuju da je najmanje 11 ubijenih u Buči bilo na ulici od 11. marta.

VEZANI TEKST - Sramotan istup ruskog ambasadora pri UN-u o zločinima u Buči: Ukrajinci su ih ubijali, snimci su laž...

Ruski ambasador pri Vijeću sigurnosti UN-a Vasilij Nebenzia tvrdi da je priča o tome da je Rusija odgovorna za masakr u Buči velika laž.

- To je jasna provokacija u Goebbelsovom stilu - izjavio je ruski ambasador pri UN-u.

On je na press konferenciji objavio snimak gradonačelnika Buče za koju je rekao da je snimljena 31. marta i iznio tvrdnju da danima nakon odlaska ruske vojske nije bilo nikakvog spomena masakra s ukranijske stranke, a da se snimak tijela na ulicama pojavila tek 3. aprila. Pokazao je i snimak ulaska ukrajinskih snaga za koju je rekao da datira od 2. aprila i da se na njoj ne vide tijela te da niko od stanovnika ne spominje masakr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.