open-navfaktor-logo
search
Bez Messija i Ronalda
Sastavljen od najvrednijih: Posljednji idealni tim bez dvojice "vanzemaljaca"
Iz sadašnje perspektive pomalo nevjerovatno zvuči podatak da je prije 15 godina tim sačinjen od 11 najskupljih fudbalera na tržištu vrijedio nešto preko 400 miliona eura, tačnije 406,5 miliona eura.
21.03.2020. u 08:39
get url
text

U idealnom timu najskupljih iz 2005. godine nije bilo ni Lionela Messija, ni Cristiana Ronalda, što je u godinama koji su uslijedile bilo nemoguće zamisliti. Te godine argentinski čarobnjak tek je napunio 18, dok je Portugalac imao dvije godine više.

U toj godini pehar Lige prvaka pripao je fudbalerima Liverpoola poslije istanbulskog finala protiv Milana, koje teško da će se ponoviti. Za prvaka Engleske te godine je krunisan Chelsea prevođen Joseom Mourinhom. Titula najboljeg tima u Španiji pripala je Barceloni, a Scudetto Juventusu. Preostale dvije najjače evropske lige trijumfovali su Bayern i Lyon.

Specijalizirani portal za fudbalske transfere i tržište Transfermarkt.de sastavio je najskuplji tim iz 2005. godine u formaciji 3-4-3.

Na golu je Gianluigi Buffon (Juventus), dok su u posljednjoj liniji Gianluca Zambrotta (Juventus), Alessandro Nesta (Milan) i Rio Ferdinand (Manchester United).

Fantastičan vezni red čine Patrick Vieira (Arsenal) kao defenzivni veznjak, dva Michaela u ulozi centralnih veznih - Ballack (Bayern) i Essien (Chelsea), te Ronaldinho na poziciji "desetke".

U napadu su, lijeva na desno: Thierry Henry (Arsenal), Ruud van Nistelrooy (Manchester United) i Andrij Ševčenko (Milan).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.