open-navfaktor-logo
search
Procjene i inflacija
Sastanak u Sarajevu: Čekaju nas dva ključna izazova, MMF nije za smanjenje poreznih opterećenja
U Sarajevu je danas održan sastanak Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine sa rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Sastankom je predsjedavao Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
15.09.2022. u 10:27
get url
text

Predstavnici MMF-a željeli su da čuju od članova Fiskalnog vijeća BiH kakve su procjene ekonomske situacije u BiH i u okruženju te koje su finansijske potrebe BiH u 2023. godini. Zajednički je zaključeno da su dva ključna izazova za naredni period: kako obuzdati rastuću inflaciju i na koji način se suočiti sa nadolazećom energetskom krizom.

Članovi Fiskalnog vijeća BiH su upoznali predstavnike MMF-a sa politikama i mjerama koje su u 2022. godini provodili kao odgovor na rastuću inflaciju, a koje su se u najvećoj mjeri odnosile na povećanje budžetskih davanja svim kategorijama stanovništva, s ciljem očuvanja dostignutog nivoa životnog standarda.

Predstavnici MMF-a su jasno ukazali da oni nisu za smanjenje poreznih opterećenja, ali su spremni da podrže vlasti u provođenju ciljanih socijalnih mjera podrške pojedinim kategorijama stanovništva. Poseban interes predstavnici MMF-a su iskazali za politike ublažavanja klimatskih promjena i prilagođavanje njima, koje planiraju provoditi vlasti u BiH. 

Osim Tegeltije, sastanku su prisustvovali Fadil Novalić, premijer Federacije BiH, Jelka Milićević, ministrica finansija Federacije BiH, te Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, Bo Li, zamjenik generalnog direktora MMF-a, Alfred Kammer, direktor Evropskog odjeljenja MMF-a, Paul Hilbers, izvršni direktor koji zastupa BiH u MMF-u, Alina Iancu, šef Misije MMF-a u BiH, i Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.