open-navfaktor-logo
search
Niz razgovora
Sastanak u Predsjedništvu BiH: Džaferović, Komšić i Dodik primili Palmera
Sastanak članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine sa zamjenikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom počeo je u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu.
09.09.2020. u 09:47
get url
text

U fokusu razgovora bi, sudeći prema ranijim najavama, trebale biti ekonomske teme, te integracijski procesi BiH.

Nakon sastanka u Predsjedništvu BiH, Palmer bi se trebao sastati sa članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, a zatim i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima.

{$galerijaFotografija}

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je najavio da će na sastanku sa Palmerom razgovarati o problemima sa kojima se suočava ekonomija BiH u kontekstu pandemije koronavirusa.

- Govorit ćemo o tome šta je potrebno BiH da bi napravila veliki investicioni ciklus, kako bi pokrenuli našu privredu i, naravno, očekujući podršku iz SAD-a kao velike zemlje i njihovog velikog utjecaja na međunarodne finansijske institucije da taj investicioni ciklus podrže u BiH kod tih institucija - izjavio je Tegeltija za ATV.

Palmer bi se u četvrtak u Mostaru trebao sastati sa liderima političkih stranaka.

S druge strane, za danas su prvobitno najavljene čak dvije vanredne sjednice Predsjedništva BiH, koje su tražili Željko Komšić i Milorad Dodik, a koje, prema svemu sudeći, neće biti održane.

Dodik je, podsjetit ćemo, zatražio održavanje sjednice sa tačkom dnevnog reda koja se odnosila na premještanje Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, dok je Komšić zatražio da se 15 minuta ranije održi sjednica na kojoj bi se raspravljalo o priznanju Kosova.

VEZANI TEKST – Faktor saznaje: Predsjedništvo BiH sutra neće razmatrati pitanje ambasade u Izraelu i priznanje Kosova

Međutim, kako je Faktor ranije objavio, te sjednice neće biti održane, a ovi prijedlozi Komšića i Dodika bi se mogli naći na dnevnom redu tek nakon sjednice na kojoj bi se razmatrala neka od unutrašnjih gorućih pitanja.

Dodik, međutim, insistira na tome da Predsjedništvo BiH raspravlja o premještanju ambasade, tvrdeći da predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović to pitanje "mora uvrstiti na dnevni red".

- Bez obzira na to što Džaferović priča da to pitanje neće staviti na dnevni red, on mora po Poslovniku zakazati sjednicu Predsjedništva BiH. Vjerujem da će to uraditi. Vidim da i oni imaju neke inicijative, ja nisam protiv njihovih inicijativa. Treba razgovarati na sjednici i o tome treba da se odlučuje – izjavio je Dodik jučer u Mostaru.

20200909_095117.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.