open-navfaktor-logo
search
Dijalog Kosova i Srbije
Sastanak u Ohridu: Pravi trenutak da se ubrza integracioni proces Zapadnog Balkana u EU
Sjeverna Makedonija je danas domaćin sastanka na visokom nivou u dijalogu Kosovo - Srbija, koji se održava uz posredovanje Evropske unije.
18.03.2023. u 14:11
get url
text

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski primio je danas u Ohridu lidere susjednih zemalja, kosovskog premijera Albina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Zvaničnom prijemu prisustvovali su i predsednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Joseph Borrell i specijalni predstavnik EU za dijalog Priština - Beograd Miroslav Lajčak.

- Imam čast i zadovoljstvo što Ohrid domaćin sastanka na visokom nivou dijaloga između Kosova i Srbije, koji predvode predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti - rekao je premijer Kovačevski na konferenciji za novinare, gde je obavijestio da su sastanci u okviru dijaloga u toku.

Premijer Kovačevski je imao odvojene sastanke s Vučićem i Kurtijem, prije početka dijaloga, poželjevši im uspješan sastanak.

- Jutros sam, na moj zahtjev, održao odvojene bilateralne sastanke s predsjednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Lično sam želio da im ukažem na značaj koji mi, kao susjedna država Srbije i Kosova, pridajemo ovom sastanku, kao i da im poželim uspjeha u dijalogu - rekao je Kovačevski.

Dodao je da je ohrabrio strane da budu konstruktivne i da imaju produktivan dan.

Borrell i Lajčak su se najprije sastali s Vučićem, a potom i s Kurtijem. Na kraju će biti održan zajednički sastanak. Očekuje se da se dvije strane usaglase o aneksu prijedloga Evropske unije za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije.

Sastanku u svojstvu posmatrača prisustvuje specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Premijer Kovačevski je na konferenciji za novinare istakao i da je zemljama zapadnog Balkana mjesto u EU i da je sada pravi trenutak da se ubrza integracioni proces za cio Zapadni Balkan.

- Želim da istaknem da Republika Sjeverna Makedonija nije slučajno izabrana za domaćina ovog dijaloga. Sjeverna Makedonija je danas prepoznata kao cijenjeni partner u međunarodnoj zajednici i faktor stabilnosti u regionu - rekao je Kovačevski.

Poslije posljednjeg sastanka na visokom nivou održanog 27. februara u Briselu, visoki predstavnik Borrell rekao je da su se dvije strane složile s tekstom EU prijedloga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i da se o njemu neće dalje diskutovati. EU je tada objavila i tekst EU prijedloga.

Taj sporazum u Briselu nije potpisan, iako je Kurti rekao da je kosovska strana izrazila spremnost da ga potpiše. Međutim, srbijanska strana nije želela da se prijedlog potpisuje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.