U Beogradu će u petak, 15. oktobra, biti održan sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordane Tadić i tužiteljice za ratne zločine Srbije Snežane Stanojković u vezi sa regionalnom saradnjom i razmjenom informacija o nedostupnim osobama, kao i ostalim relevantnim pitanjima, navodi se u saopćenju iz Tužilaštva BiH.

Navedene teme su pokrenute na prethodnom bilateranom sastanku održanom u okviru regionalne konferencije u organizaciji UNDP-a. Na tom sastanku razgovarano je između ostalog o predmetima Mujanović, Osmanović, Vranj i drugim, te potrebi uključivanja svih relevantnih institucija u obje zemlje u rješavanju ovakvih predmeta

VEZANI TEKST - Osmanović o slučaju Edina Vranja: Uspavano Tužilaštvo BiH ne pokazuje volju da brani svoju odluku 

S obzirom na informaciju da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu br. KTO-5/21 protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog kaznenog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. KZ SRJ, Tužilaštvo BiH, glavna tužiteljica i rukovoditelji Posebnog odjela za ratne zločine bit će upoznati o detaljima i razlozima iste, s obzirom da je u Tužilaštvu BiH donijeta naredba o neprovođenju istrage za navedenog.

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje kaznenog gonjenja u navedenom predmetu organima Bosne i Hercegovine.

Ovo je rezultat zajedničkog rada tužilaštava a intenzivna saradnja na ovom i svim drugim predmetima će se i dalje nastaviti, navode u Tužilaštvu BiH. Bh. državljanin Edin Vranj uhapšen je 12. septembra u Srbiji pod optužbama za ratni zločin i nalazi se u pritvoru.