open-navfaktor-logo
search
Uputili saopćenja
Sastanak s Varhelyijem: Komšić i Bećirović poručili Izetbegoviću da ne ide u Brisel
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastat će se naredne sedmice, jedan na jedan, sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliverom Varhelyijem. Na ovu vijest reagirali su Željko Komšić i Denis Bećirović, a dodajmo da je Izetbegović odbio da učestvuje na sastanku u formatu koji bi uključivao predsjednike SNSD-a i HDZ-a BiH, Milorada Dodika i Dragana Čovića.
01.07.2022. u 20:59
get url
text
Komšić i Bećirović

- Potpuno beskorisno i bespotrebno Izetbegović pravi veliku grešku. Jasno mu je zašto ga Varhelyi zove i zašto istovremeno zove Čovića i Dodika, a također zna da od Vahrelyija ništa dobro ne može očekivati - rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske ronte Željko Komšić.

VEZANI TEKST - Odbio format sastanka s Dodikom i Čovićem: Izetbegović jedan na jedan s Varhelyijem o kandidatskom statusu

Od toga ne može biti nikakve koristi, dodaje Komšić, samo se daje legitimacija jednom pogledu koji na BiH gleda kao na društvo plemenskih zajednica, a ne jednakih građana.

- Izetbegoviću je također jasno da Varhelyi ne može isporučiti kandidatski status BiH, pogotovo ne nakon sjednice Evropskog vijeća i njegovih zaključaka kao i da to nije niti posao niti nadležnost samog Varhelyija - naveo je Komšić.

Kada se na to doda i činjenica da Izetbegović ima namjeru nakon Brisela posjetiti Zagreb, parafrazirao bih ovom prilikom riječi pokojnog Mladena Delića – "ne sam Bakire, ne sam", saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

- Pozivam predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da prestane izigravati plemenskog poglavicu i nanositi štetu državi Bosni i Hercegovini zarad prikupljanja jeftinih političkih poena u svrhu predizborne kampanje. Bosna i Hercegovina je država koja ima svoje institucije i čije nadležnosti ne mogu prisvajati ni Bakir Izetbegović, ni Dragan Čović, a ni Milorad Dodik glumeći predstavnike naroda u Bosni i Hercegovini - rekao je u svom saopćenju Denis Bećirović, potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

S evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijem, istakao je Bećirović, trebaju razgovarati članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u čijoj je isključivoj nadležnosti državna vanjska politika, a nikako samoprozvani predstavnici tri etničke grupe u našoj zemlji.

- Pozivam Bakira Izetbegovića da stavi državne interese iznad stranačkih interesa te da zajedno s Čovićem i Dodikom ne predstavlja BiH nefunkcionalnom državom, a sve kako bi se u izbornoj godini predstavio kandidatom za člana Predsjedništva BiH koji je navodno nešto odbio u Briselu. Gospodine Izetbegoviću, izaberite jednom u životu da budete državnik, a ne populista. Stav bh. političkih stranaka o destruktivnim prijedlozima SNSD-a i HDZ-a BiH dobro je poznat zvaničnom Briselu i nema potrebe da ga vi u svojstvu plemenskog poglavice ponavljate - zaključio je Bećirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.