Sastanak Čovića u Zagrebu sa premijerom Plenkovićem i potpredsjednicom Vlade RH

objavljeno: 08.02.2018. u 21:58

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović sastao se u Zagrebu s premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom vanjskih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Marijom Pejčinović-Burić

Glavne teme sastanka bili su odnosi dviju zemalja, evropska perspektiva BiH i položaj hrvatskog naroda.

- Naglašena je nužnost dinamiziranja procesa integriranja BiH u skladu s novousvojenom strategijom proširenja EU, koja BiH poklanja posebna pažnju. Istaknuli su da samo članstvom u EU i NATO BiH može raskinuti s negativnim naslijeđem prošlosti koje opterećuje njeno funkcioniranje. Strategija je važan podsticaj i velika prilika za poduzimanje daljnjih strukturalnih reformi, koje se u BiH mogu ostvariti samo zajedničkim naporima svih njenih konstitutivnih naroda i ostalih građana, te saradnjom njihovih političkih predstavnika.  Premijer Plenković je dodao da je BiH država specifičnog uređenja sastavljena od tri konstitutivna naroda - Hrvata, Srba i Bošnjaka, u kojoj njihova puna ravnopravnost u zajednici s drugima predstavlja temelj zajedničke budućnosti – stoji u saopćenju Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.  

Zaključeno je da je prioritet snažno ubrzati proces evropskih integracija kako bi se odnosi u BiH normalizirali i obnovio reformski momentum, te uspostavila institucionalna jednakost hrvatskog naroda s ostala dva naroda.

- Dr. Čović je upoznao g. Plenkovića sa statusom problematike nužnih izmjena Izbornog  zakona. Jasno je naglašeno da Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda, nosilaca ustavnosti i vlasti u BiH, moraju imati garancije da će kroz proces slobodnih i demokratskih izbora moći izabrati svoje političke predstavnike, te ih time direktno ovlastiti da ih predstavljaju i u njihovo ime suodlučuju o svim važnim pitanjima zajedno s predstavnicima druga dva naroda. Iznio je jasan stav da se to posebno odnosi na tijela kolektivnog predstavljanja koja jasno odražavaju tronacionalnu konstituciju BiH, te dodao da su za hrvatski narod u BiH prihvatljive samo one izmjene izbornog zakonodavstva koje jasno definiraju i utvrđuju način  izbora u Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u skladu s načelom legitimnog predstavljanja, kao tijela koja su izraz konstitutivnosti, ravnopravnosti i demokratske političke volje sva tri naroda. U tom pogledu svi problemi u vezi s izbornim zakonodavstvom koji opterećuju odnose u BiH i njeno kretanje prema EU moraju biti riješeni u duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i tragom obavezujućih odluka Evropskog suda za ljudska prava. Premijer Plenković je istaknuo da će RH ostati trajno privržena načelima Dejtonskog mirovnog sporazuma, aktivnoj podršci i promociji evroatlantske perspektive BiH, s kojom RH želi nastaviti graditi iskrene prijateljske i dobrosusjedske odnose – zaključuje se u saopćenju.