open-navfaktor-logo
search
O zajedničkim projektima
Sastanak Nenadić i Skaka: Ilidža i Vogošća bi trebale biti dio Grada Sarajeva
Delegacije Grada Sarajeva i Vlade Kantona Sarajevo, predvođene gradonačelnikom Abdulahom Skakom i kantonalnim premijerom Mariom Nenadićem, razgovarale su danas u sarajevskoj Vijećnici o nastavku i unapređenju saradnje na brojnim infrastrukturnim projektima iz oblasti zajedničke nadležnosti.
08.09.2020. u 13:36
get url
text

U fokusu razgovora našao se i zakon o lokalnoj samoupravi, koji je u fazi izrade, a kojim se uređuju nadležnosti u Kantonu Sarajevo, uključujući rješavanje odnosa i podjelu nadležnosti između Kantona, Grada i općina.

Kako je nakon razgovora izjavio premijer KS Mario Nenadić, učesnicima sastanka prezentirani su plan i dinamika aktivnosti u sklopu kojih će se spomenuti zakon i amandmani na Ustav KS naći u skupštinskoj proceduri.

Najavio je kako nakon tih aktivnosti slijede izmjene niza drugih propisa, a u skladu s odlukama Ustavnog suda, kojima je utvrđena povreda prava Grada i općina na lokalnu samoupravu.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je kako spomenute teme nisu popularne u predizbornom periodu, istaknuvši da se gradska administracija zalaže da se gradonačelnik bira na direktnim izborima.

Stava je kako bi u pogledu teritorijalne zastupljenosti Općina Ilidža trebala biti dijelom Grada, navodeći kako se u istom kontekstu razmišlja i o Općini Vogošća.

Razgovarano je i o aktuelnim projektima, uređenju i upravljanju  parkom prirode "Trebević", uključujući obnovu bob-staze, putnu infrastrukturu i mobilijar, kao i realizaciji velikih infrastrukturnih projekata – prve, devete i dvanaeste transverzale i južne longitudinale, te projektima saobraćaja u mirovanju/pametnih parkinga i izgradnji muzeja "Ars-Aevi".

Istovremeno, sagovornici su razmijenili mišljenja o organizaciji proslave Nove godine, a što, s obzirom na stanje prouzročeno pandemijom koronavirusa, podrazumijeva pribjegavanje novim modalitetima, uz primjenu online platforme.

Zajednička ocjena sagovornika jeste da su razgovori protekli u pozitivnoj atmosferi i uz obostrano razumijevanje razvojnih prioriteta Grada i KS, te spremnost za nastavak kvalitetne komunikacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.