open-navfaktor-logo
search
Projekti
SARTR slavi 30. rođendan: Za jubilej premijera predstave Nobelom nagrađene autorice
U okviru obilježavanja jubileja, 30. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, premijerno  će biti izvedena predstava "Rechnitz – Anđeo uništenja" 18. februara na sceni SARTR-a, a 26. na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.
09.02.2022. u 18:00
get url
text

Predstava nastaje prema tekstu austrijske spisateljice Elfriede Jelinek, jedne od najnagrađivanijih književnica sa njemačkog govornog područja, koja je 2004. godine nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Režija ove predstave povjerena je austrijskoj rediteljici Sabine Mitterecker.

Predstava se realizira u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, što je ujedno i prva koprodukcija jednog sarajevskog teatra i kazališta iz Mostara. U predstavi igraju glumice i glumci iz Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a i HNK Mostar: Selma Alispahić, Jelena Kordić, Kuret, Dženana Džanić, Sead Pandur i Dražen Pavlović.

Radnja drame "Rechnitz – Anđeo uništenja" bavi se događajem koji se desio u noći između 24. i 25. marta 1945. kada je grofica Margit von Batthyány, priredila u svom zamku Rechnitz u Burgenlandu gozbu za komšije, velikodostojnike lokalne Nacionalsocijalističke partije, SS oficire – od kojih je jedan bio njen ljubavnik – a i za nekolicinu dobrih strijelaca iz redova nacista.

Vrhunac te noći pijanstva i razvrata bio je masakr nad 180 Jevreja na prinudnom radu. Svi su pobijeni te noći, osim dvojice koji su bili zaduženi za kopanje grobnice. Oni su ubijeni sutradan. U Austriji se o ovom događaju nije govorilo desetljećima. Tragovi zločina su uklonjeni, a masovne grobnice nikada nisu pronađene. Ovaj tekst bez sumnje može povezati Austriju nakon Drugog svjetskog rata i trenutno stanje u regiji, gdje zločini nisu završeni ni desetljećima nakon kraja rata.

Scenografkinja predstave je Monika Močević, kostimografkinja Lena Samardžić, saradnica na pokretu Amila Terzimehić, korepetitorica Tijana Vignjević, a asistentice rediteljice Nejra Babić i Rea Jugo. Producenti predstave su Aleš Kurt, Ishak Jalimam i Ivan Vukoja. Tekst je prevela Bojana Denić.

- Predstava se realizira u partnerstvu sa Theatre.punkt i Realstage, te uz podršku: Austrijskog kulturnog foruma Sarajevo, Grada Beča, Federalnog ministarstva za umjetnost, kulturu, državnu službu i sport Republike Austrije, Fonda za budućnost Republike Austrije, USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji provodi CRS sa partnerima, Federalnog ministarstvo kulture i sporta i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske  istakli su iz SARTR-a. 

Reprize predstave na sceni SARTR-a su 19. i 20. februara sa početkom u 20 sati, a na sceni HNK 3. i 4. marta u isto vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.