open-navfaktor-logo
search
Provokatorska politika
Šarović: Zašto Dodik sada ne priča o mirnoj disoluciji? Jer on to ne može da iznese
- Mi iz SDS-a kad budemo u vlasti, tražit ćemo da se o svim pitanjima o kojima u aktuelnom trenutku nema dogovora da se skine sa dnevnog reda, a da se odlučuje u stvarima koje su u interesu svih strana.
03.02.2022. u 10:21
get url
text

Na taj način se relaksira politička situacija i otvara prostor za napredak – poručio je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, gostujući u emisiji Telering na RTRS-u, saopćio je SDS.

- Naš prijedlog koji smo i ranije iznosili je da Inzkov zakon bude zaleđen od primjene jedan vremenski period dok se ne nađe rješenje koje štiti interese RS-a i nudi kompromis – istakao je Šarović.

On je kazao da je Dodik svojom lošom i provokatorskom politikom proizveo "onakvog Inzka".

- Inzko je bio pripremljen da ode iz ove zemlje bez da uradi neki veći politički potez. Dodikova politika zajedno sa Valentinom Inzkom je saučesnik što je danas RS međunarodni slučaj. Dodik je ničim izazvan izašao sa idejom o novom političkom dogovoru u BiH. Kome to treba? To znači novi Dejton. Zašto sada ne priča o mirnoj disoluciji? Jer on to ne može da iznese – naglasio je Šarović.

Govoreći o zasjedanju Narodne skupštine RS-a, kazao je da je nekoliko sati zasjedanja proteklo u diskusiji lidera političkih partija bez da je iko znao koji zaključci će biti predloženi na kraju.

- Radi se o klasičnoj predstavi za javnost koja je trebala da posluži vlasti da se vrati u Sarajevo. Iako nisu ispunjeni zahtjevi u vezi s Inzkovim zakonom, vlast se danas vraća u Sarajevo – naveo je Šarović.

On kaže da sada očekuje novu politiku SNSD-a u kojoj će se javnosti predstavljati kao mirotvorci.

- Nikoga nisu pitali za glasanje na sjednicama Vijeća ministara tokom decembra. Glasali su za dodjelu sredstava Tužilaštvu BiH iako je u zaključcima rečeno da se može glasati samo ako je neka odluka u interesu RS-a. Da li to znači da je dodjela sredstava Tužilaštvu BiH u interesu RS-a? - upitao je Šarović.

On je poručio da sve poluge u ovoj zemlji ima aktuelna vlast i zbog toga moraju da nose odgovornost za političke odluke koje donose.

- Ako je pitanje imovine važno za RS, zašto niko nije pozvao sudije Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda da nam objasne zašto i na koji način su donošene ove štetne odluke za RS? Ti ljudi nam mogu pomoći da dođemo do rješenja – zaključio je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.