- Christianu Schmidtu je Valentin Inzko ostavio teško naslijeđe, donoseći odluku koje je podijelila političku javnost ali i cjelokuno društvo Bosne i Hercegovine. Možda je to Inzko uradio i zbog svoje lične biografije ali ovome čovjeku kao i svima nama je ostavio veliki teret. Teško će mu biti sa nama, a i nama će biti teško sa njim – poručio je Šarović.

Iz prvih obraćanja Schmidta, kaže predsjednik SDS-a, jasno je da će dijalog biti sredstvo njegovog nastupa, "a upravo su razgovor i dijalog ono što i srpski predstavnici potenciraju kao rješenje krize".

- Nema napretka dok se domaće vlasti ne dogovore o velikim pitanjima. Niti jedan visoki predstavnik ne može donositi takve velike odluke već to moramo mi sami. Schmidt kao sjajan diplomata i kao neko ko zna da nije dobio podršku Vijeća sigurnosti za izbor vjerujem da će se odlučiti za put kompromisa – kazao je Šarović.

Šarović je i liderima partija iz RS-a poručio "da moraju procese voditi mudro i da preveliko pokazivanje mišića nije put ka rješenju".

- Smatram da mi kao predstavnici iz Republike Srpske treba da imamo inicijative, vodeći računa o našim interesima, kako prebroditi ovu krizu. Dijalog bez pobjednika je jedino rješenje ove krize – zaključio je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.