open-navfaktor-logo
search
O interesima RS-a
Šarović: Srebrenica treba biti mjesto pomirenja dva naroda
Predsjednik SDS-a Mirko Šarović izjavio je danas da su se razgovori o traženju rješenja, nakon Inzkove odluke da zabrani negiranje genocida, sa aktuelnom vlasti morali desiti zbog odbrane RS-a i njenih interesa.
29.07.2021. u 13:31
get url
text

- Najvažniji rezultat ovog sastanka je to što je SDS dao svoj prijedlog, a svi drugi su ga podržali, da se kroz izmjene Krivičnog zakona RS-a zaštiti RS, njen ugled i čast - istakao je.

Ove izmjene će se, dodao je, već sutra naći pred zastupnicima i "to je ono najvažnije, to je prioritet za nas kojima je RS na prvom mjestu".

- Uvijek ćemo biti opozicija ovakvoj vlasti, ali nikada RS-u i njenim interesima - naglasio je.

On navodi da 25 godina od Dejtonskog mirovnog sporazuma zakone u BiH mogu da donose jedino izabrani predstavnici, a nikako jedan čovjek i da je to jedina izvjesna budućnost za BiH.

Naglašava da je odlazeći visoki predstavnik korištenjem bonskih ovlaštenja i "nametanjem odluke za koju nema uporište u svom mandatu, stvorio haotičnu atmosferu koju neko može da iskoristi za radikalizaciju, ali i kao opravdanje za buduće štetne poteze po interese RS-a".

- SDS će se tome odlučno suprotstaviti. Ali dio odgovornosti za trenutnu krizu leži i na aktuelnoj vlasti i institucijama koje RS već 15 godina vode putem ekonomskog i političkog sunovrata i koje nisu ništa učinile da preduprijede ovakav razvoj događaja - ističe Šarović, saopćio je SDS.

Dodaje da, u političkom smislu, Srebrenica ne smije da bude predmet manipulacija i argument za optužbe na račun RS-a i srpskog naroda.

- Srebrenica u budućnosti ni u kojem slučaju ne smije biti mjesto razdora, već mjesto pomirenja dva naroda i gledanja u pametniju i dostojnu budućnost - istakao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.