- Za sada nema najave sjednice , pa ćemo konkretne odgovore dati kada za to dođe vrijeme – rekao je Šarović.

Što se tiče prijedloga PDP-a da jedan od zajedničkih kandidata opozicije bude Jelena Trivić (PDP), najvjerovatnije za predsjednika RS-a, Šarović je rekao da su to "primili k znanju", a konačnu odluku će donijeti na organima stranke.

Borenović je rekao da su želje PDP-a da Trivić bude kandidat za predsjednika RS-a, te da su oni ubijeđeni da je njihova odluka ispravna i da će donijeti pozitivan rezultat na izborima u oktobru.

- Ubijeđen sam da ćemo u narednih nekoliko sedmica izaći sa kompletnim tandemom, vizijom i rješenjima koje će građani moći da čuju od naših kandidata – dodao je Borenović.

Što se tiče mogućnosti vraćanja srpskih predstavnika u institucije BiH, Šarović je naveo da nije dobio inicijativu niti poziv Saveza nezavisnih socijaldemokrata u vezi toga.

- Različito gledamo na jedinstvo i na koji način trebamo doći do dogovora. Za nas je neprihvatljivo da neko sam za sebe kaže da će procijeniti šta je dobro za RS, poput Dodika. On nije pozvan, zna se kako se konsenzus postiže.

Dodik nas je uveo u cijelu ovu krizu i treba, na neki način, sam da se iz ovoga vadi. Sve ovo je loše što se desilo, izgubili smo vrijeme. RS je zahvaljujući njemu i aktuelnoj vlasti, postala svjetski slučaj i crna ovca u međunarodnoj zajednici – kazao je Šarović.

Upitan konkretno da li podržava da se sprski predstavnici vrate u bh. institutcije, rekao je da će saslušati Dodika u NSRS i razloge, te da će poštovati zaključke NSRS “kakvi god oni bili”.

- Vidjet ćemo, nećemo da se prenese odgovornost na opoziciju  nego da se isprsi onaj koji je ovo zakuhao – kazao je Šarović.

Borenović je ocijenio da su riječi predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, oko potrebe deblokiranja državnih insttiucija, pokazatelj da je Dodikova politika doživjela krah.

Rekao je i da ima "osjećaj" da je SNSD odlučio da se vrati u institucije.