open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDS-a
Šarović: Rješenje je da se Inzkov zakon povuče ili zamrzne od primjene
- Prije tri mjeseca je u određenim međunarodnim krugovima postojala spremnost da se na određeno vrijeme zamrzne taj famozni Inzkov zakon koji je nanio toliko problema u BiH ali su velike sile odustale da nam pomognu - istakao je predsjednik SDS-a Mirko Šarović, saopćeno je iz te stranke.
04.02.2022. u 15:09
get url
text

- Ne možete očekivati da pljujete Njamačku ili druge zemlje EU-a a onda očekujete da nam te zemlje pomognu da se Inzkov zakon stavi van primjene. Vodite kampanju protiv tih velikih zemalja kao da ćemo mi njima uvesti sankcije a onda očekujete od njih pomoć – pojasnio je Šarović.

On je kazao da je vrijeme isteklo, tj. da je prošlo sedam mjeseci od nametnute Inzkove odluke i očigledno da od izmjena Inzkovog zakona nema ništa jer su su sad svi politički faktori okrenuti izborima.

Govoreći o zakonu koji najavljuje Milorad Dodik, Šarović je kazao da se radi o dva različita zakona, jedan koji najavio Milorad Dodik i drugi koji je nametnuo Valentin Inzko.

- Bojim se da ne postoji pravni osnov da najavljeni zakon iz Republike Srpske stavi van snage nametnuti Inzkov zakon. Očigledno se radi o obmani i alibiju da se SNSD vrati u BiH institucije. Rješenje je da se Inzkov zakon povuče ili zamrzne od primjene. (Dodikov) zakon koji bi zabranio da se entiteti, njihove institucije ili narodi nazivaju genocidnim neće staviti van snage problem protiv koga se mi borimo a to je nametnuta Inzkova odluka – smatra Šarović.

Dodaje da je sva kriza počela od te odluke.

- Problem se rješava tako da se ta odluka povuče ili stavi van snage kako bi je mogao zamijeniti neki drugi zakon. Zakon koji se priprema iz Republike Srpske reguliše neku sasvim drugu tematiku – zaključio je Šarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.