open-navfaktor-logo
search
Jutarnji razgovori
Šarović na kafi sa Kojovićem: Okuplja li novu parlamentarnu većinu?
Naša stranka ima dva zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te bi i njihove ruke mogle biti značajne u izboru nove državne izvršne vlasti
02.08.2019. u 11:20
get url
text

Iako se sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ne održavaju zbog opstrukcija SNSD-a i njihovih satelita, te iako parlamentarci august provode na godišnjim odmorima, to ne znači da su zaustavljene sve parlamentarne aktivnosti.

Za predsjednika SDS-a i zastupnika te stranke u Zastupničkom domu Mirka Šarovića nema odmora. Zainteresiran je Šarović za stvaranje nove parlamentarne većine, u kojoj bi, umjesto SNSD-a, bili SDS i PDP.

- Teoretski postoje opcije i matematika za drugačije formiranje parlamentarne većine, ali to je teži i složeniji put do formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH. Komunikacija sa političkim strankama koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu BiH su svakodnevne, ali je suviše rano da se to nazove pregovorima – kazao je Šarović jutros novinarima.

Da su pregovori možda u toku, potvrđuje i današnji Šarovićev sastanak sa zastupnikom i predsjednikom Naše stranke Predragom Kojovićem u jednom sarajevskom ugostiteljskom objektu u blizini zgrade Parlamenta BiH. Naša stranka, podsjećanja radi, ima dva zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH te bi i njihove ruke mogle biti značajne u izboru nove državne izvršne vlasti, ako postoji želja da se u takvo što ide. 

Prije nekoliko dana je, podsjećanja radi, Šarović potvrdio da je zainteresiran za poziciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ta pozicija u predstojećem mandatu pripada predstavniku srpskog naroda, a SNSD je namjeravao predložiti Zorana Tegeltiju. Međutim, s obzirom da ta stranka odbija poštivati Zakon o odbrani BiH u kontekstu NATO puta naše zemlje, Predsjedništvo BiH još nije prihvatilo prijedlog Tegeltije za novog mandatara.

S druge strane, Naša stranka je ranije donijela odluku da neće formirati vlast sa "etnonacionalnim strankama", a SDS definitivno odgovara tom opisu, te ostaje upitno da li će ta stranka učestvovati u izboru nove parlamentarne većine.

Ili su dvojica kolega iz parlamentarnih klupa razgovarali o nečemu sasvim trećem?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.