open-navfaktor-logo
search
Korak naprijed
Šarović: Ko ne digne ruku za izmjene tehničkog aspekta podržava izbornu korupciju
Predsjedništvo Srpske demokratske stranke (SDS) danas je razmatralo dva pitanja - potencijalni dogovor o izmjenama Izbornog zakona kao i predstojeću posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a.
28.01.2022. u 17:02
get url
text

- Ono što smo dobili od međunarodnih medijatora, Matthewa Palmera i Evropske komisije, a tiče se aspekta izmjena Izbornog zakona u pogledu tehničkih unapređenja za provođenje izbora, je korak naprijed i to je unapređenje u odnosu na dosadašnji Izborni zakon. To je nešto za šta bi mi mogli da dignemo ruku u Parlamentu BiH kada dođe na dnevni red - kazao je  predsjednik SDS-a Mirko Šarović nakon sjednice stranačkog Predsjedništva.

On je kazao da su Palmer i predstavnici međunarodne zajednice spremni da podrže mali paket izmjene izbornog zakonodavstva kako bi se unaprijedila tehnička pravila izbornog procesa.

- Ovo je svojevrsni test za sve političke stranke, jer ćemo da vidimo da li će oni koji su se zaklinjali u unapređenje tehničkog aspekta izbora dati glas za ovaj paket. Oni koji to ne budu podržali, znat ćemo da podržavaju izbornu korupciju i zloupotrebu izborne volje građana - istaknuo je Šarović.

Predsjednik SDS-a je poručio da je predstojeća posebna sjednica Narodne skupštine RS-a vrhunac nesnalaženja aktuelne vlasti, jer organizatori sjednice ni sami ne znaju šta će se na toj sjednici dešavati.

- Oni danas pozivaju Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića u Narodnu skupštinu, što je pokazatelj da vlast pokušava da se izvuče iz situacije u koju je dovela čitavu Republiku Srpsku. Njihovo nesnalaženje je pokazatelj da je naša politika proteklih sedmica bila ispravna. Vlast se zaglavila u sopstvenom neznanju i nema orjentir kuda dalje. Neka znaju da ćemo učestovati na sjednici i da ćemo biti veoma konkretni - zaključio je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.